Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
[Bigumigu’da 2015] Telefonlarımıza Yapıştık

[Bigumigu’da 2015] Telefonlarımıza Yapıştık

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Akıllı telefon bağımlılığımızın nasıl bir noktaya geldiğini sorgulayan kampanya ve projelerden en çok aklımızda kalanlar.

Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Telefonlarımıza Yapıştık

Elimiz, kolumuz, her şeyimiz haline gelen akıllı telefonlarla ilişkimiz tehlikeli bir bağımlılığa dönüştü. Serçe parmaklarımızı bile hızlı bir evrime sokup yamultan bu bağımlılığı konu alan reklam kampanyaları ve sanat projeleri yıl boyunca karşımıza sıklıkla çıktı.

Akıllı telefonlarla olan ilişkimizi sorgulayan işlerden en çok dikkatimizi çekenler şunlar oldu:

Akıllı Telefonunuza Dokunmadan Ne Kadar Durabilirsiniz?

Motorola, Ashton Kutcher ile birlikte hazırladığı kampanya filminde bir grup insana “telefona dokunmadan ne kadar süre durabilirsin” testi yapmıştı. #phonelove etiketli kampanyada, insanlar bambaşka bir deney için çağırıldıklarını düşünüyor ancak asıl deney; önlerinde ters çevrilmiş telefonu unutarak kaç dakika dayanabileceklerini görmek. Firma, aynı kampanya dahilinde hazırladığı bir başka filmde ise deneklerin telefonlarını kırmıştı!


Akıllı Telefonlarla Olan Tuhaf İlişkimizi Sorgulayan Fotoğraflar

Fotoğrafçı Eric Pickersgill, “Removed” isimli fotoğraf serisi için, ellerinde telefonlarıyla yakaladığı insanlardan rica ederek, aynı mizansenleri bir de telefon olmadan tekrarlatıp fotoğraflamış. Telefonların yerini boşlukların doldurduğu fotoğraflar, telefon ve benzeri dijital aygıtların günlük hayatımızı ve ilişkilerimizi nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.



Akıllı Telefon Bağımlılığını Engelleyen Uygulama

Akıllı telefonları sürekli kontrol etmenin önüne çevre bilinciyle geçmeye çalışan Forest isimli uygulamada, yarım saat boyunca telefonunuzu kontrol etmezseniz, bir ağacın kök salıp büyümesini sağlıyorsunuz. Olur da telefona bakarsanız, ağacınız kuruyuveriyor.


Akıllı Telefon Bağımlılığının Karanlık Yüzü

Çin Merkez Güzel Sanatlar Akademisi öğrencilerinin hazırladığı, “Life Smartphone” isimli animasyon, akıllı telefon ve insanın hastalıklı ilişkisini Çin’in geleneksel görsel diliyle birleştirerek anlatıyor.



Kısa Film: Akıllı Telefon Takıntımızın Sıradan Bir Günü

weareseventeen tarafından hazırlanan Mr. Selfie isimli animasyon, yukarıda bahsettiğim “Life Smartphone”a göre daha renkli ve eğlenceli bir dille hazırlanmış. Filmin kahramanı Mr.Selfie, gün boyunca içinde bulunduğu tüm güzellikleri telefonunun ekranına bakmaktan göremiyor. Onun için hayatın anlamı, paylaştığa fotoğraflara gelen beğenilerden ibaret. Size tanıdık geldi mi?


Akıllı Telefonların Sabote Ettiği İlişkiler

Ogilvy Beijing tarafından Psikolojik Araştırma Merkezi için hazırlanan kampanya görsellerinde, sosyal medya ve akıllı telefonların aile ve arkadaşlarımızla aramızda ördüğü duvarı dev bir akıllı telefon temsil ediyor.


Gerçek Duygular İçin Sadece Teknoloji Yetmez

Ogilvy&Mather İtalya’nın telekomünikasyon şirketi Wind için hazırladığı duygusal kampanya filminde, gerçek duygular için gerçek hayata olan ihtiyaç anlatılıyor. Filmin mesajı ise net: “Teknoloji her zaman yeterli değildir. Gerçek duygular, arkadaşlıklar asıl önemli olandır.”

Görsel; behance