Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
[Bigumigu’da 2015] Miyazaki!

[Bigumigu’da 2015] Miyazaki!

Bigumigu’da geçtiğimiz yılı özetliyoruz: Bu yılın Miyazaki dünyasından etkilenerek yapılmış en yaratıcı işleri.

Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.

Miyazaki!

Miyazaki’nin eşsiz hayal dünyası ve hikaye anlatımı bir çok sanat projesine, oyunlara, GIF’lere ilham olmaya devam ediyor, bunun 2015’le sınırlı kalmayacağı bir gerçek. Miyazaki filmlerinden esinlenerek yapılmış renk paletleri, o çok sevdiğimiz filmleri video oyununa dönüştüren 8 bit halleri ya da GIF’li Miyazaki afişleri… Geçtiğimiz yıl karşımıza çıkan, Miyazaki’yi kendi tarzlarında yorumlayan işlerden en beğendiklerimiz şunlar oldu:

Minecraft İçinde Yaratılan Miyazaki Dünyaları

Oyuncularına açık evrende özgür etkileşim alanı sunan bir video oyunu olan Minecraft oyuncularından Nico Pero, Japon animasyon sinemasının yapım devi Studio Ghibli ve Hayako Miyazaki’nin büyülü dünyasından Nausicaä of the Valley of the Wind, Princess Mononoke ve My Neighbor Totoro’daki Catbus’u Minecraft içinde yeniden canlandırdı.


8-bit Canlandırılmış Miyazaki Filmleri

David Dutton, Spirited Away ve Princess Mononoke filmlerini 8 bit renk paleti, konuşma balonları ve retro seslerle yeniden canlandırmıştı. Dutton, bu iki çalışmasını birleştirip ortaya bir Miyazaki kolajı çıkardı.


Studio Ghibli’den Kedili Reklamlar

Miyazaki’yle aynı cümle içinde kurmaya alışık olduğumuz Studio Ghibli, gıda firması Nisshin Seifun için başrolünde Konyara isimli tombul bir kedinin olduğu, Japon Sumi-e resim sanatına gönderme yapan çizgilere sahip kısa animasyonlar hazırladı. Filmlerde direkt olarak Miyazaki imzası olmasa da animatör Katsuya Kondo’nun çizgilerinde ve animasyonun bütününde Miyazaki’nin kokusunu yakalamamak zor.


Miyazaki Filmlerinin 8-bit Halleri

İngiliz sanatçı Richard J. Evans, Miyazaki ve Studio Ghibli çatısı altından çıkan filmlerin afişlerini piksel sanatıyla buluşturmuştu. Renk paleti tam anlamıyla 8 bit olmasa da, sanatçı en açıklayıcı başlığın bu olduğunu düşünerek 8 bit tanımını kullanmış.


Miyazaki Filmlerinin GIF’li Afişleri

Imgur kullanıcılarından podrickforking, Miyazaki’nin Studio Ghibli’den çıkan unutulmaz filmlerinin afişlerini GIF haline getirerek baştan yaratmıştı. GIF’lerden oluşan seride Nausicaä of the Valley of the Wind, My Neighbor Totoro, Kiki’s Delivery Service, Spirited Away gibi unutulmaz filmler yer alıyor.


Miyazaki Filmlerinden Esinlenilmiş Renk Paletleri

Tasarımcı ve illüstratör Hyo Taek Kim’in “The Colors of” isimli serisi; Miyazaki filmleri için hazırlanmış renk paletlerinden oluşuyor. Filmlerdeki baskın renklerin minimalist bir dille görselleştirildiği seride Totoro, Howl’un Yürüyen Şatosu, Prenses Mononoke gibi unutulmaz Miyazaki filmleri bulunuyor.

Görsel; Studio Ghibli