Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.
Koreografisiyle Öne Çıkan İşler
Onlarca insanın birarada aynı duyguyu paylaşarak ortaya çıkardığı yaratıcı koreografiler, birçok markanın kampanyalarını sunduğu bir mecra haline geldi. Kimi zaman Japonya’ya özgü bir yürüyüş disiplininden optik illüzyonla kurgulanan bir BMX gösterisine kadar çeşitlenebiliyor. Çin’deki 36.000 Kung Fu öğrencisinin eğitim belgeseli bir müzik videosuna dönüşürken 1.000 kişi aynı anda Foo Fighters’ın tek bir parçasını da çaldı. 2015 boyunca gerek iki kişi gerek binlerce kişi bir araya gelerek uyum içinde çalışmalara imza attılar.
36,000 Kung Fu Öğrencisi Rol Aldığı M.I.A. ve GENER8TION’ın Müzik Videosu
GENER8TION, M.I.A. ile birlikte hazırladığı The International Sound Pt. II albümle aynı ismi paylaşan parçanın müzik videosunu da yayınladı. Videonun özel kısmı ise hiçbir noktasında görsel efekt kullanmadan, arkadaki kalabalığı kopyalayıp yapıştırmadan dünyanın en büyük dövüş okulu Shaolin Tagou’nun 36,000 Kung Fu öğrencisiyle birlikte hazırlanmış olması.
Uygun Adım Marş! Honda’dan İnanılmaz Koreografi
Honda, son dönem reklam filmlerinde yakaladığı yaratıcı ve farklı çizgiyi korumaya devam ediyor. 5 kapılı minik SUV için hazırlanan reklam filmi, rahat hareket kabiliyeti ve esnek bir dünya sunuyor. Otomobili sürülebilir bir teknoloji olmasından uzaklaşıp yürümeye odaklanarak SUV tipi geniş araçların tek bir amaç ve vizyon ile kullanılamayacağını da gösteriyor.
Bir Sporcu Yaptığı Toplam Antrenman Kadar İyidir
Under Armour’un Rule Yourself isimli kampanya filminde; zamanında bedensel özellikleri ve yeteri kadar küçük olmadığı sebebiyle kabul edilmediği Amerikan Bale Tiyatrosu’nun şimdi baş dansçısı olan Misty Copeland, NBA’de Sezonun En Değerli Oyuncusu Ödülü’nü (MVP) kazanmış Stephen Curry ve golf dünyasının en önemli şampiyonası olam Majors’ta iki kere şampiyon olan Jordan Spieth rol almış.
Drone’la Sansürlenen Çıplak Koreografi
Japon moda markası Buyma, sade ve yaratıcı bir reklam filmi yayınladı. İki çıplak bale dansçısı performansını sergilerken mahrem noktalarını da altına örtü bağlanmış iki drone kapatıyor. Drone’ların kullanım alanının sadece fotoğrafçılık ve teslimat olmadığını, performans sanatlarında da kullanılabileceğine etkili bir örnek oluyor A Kind Drone filmi.
Hint Ezgileriyle Aç Bir Coca-Cola
Coca-Cola, yeni reklam filminde ünlü Hint şarkısı “Why This Kolaveri Di”yi kullanmış. Şarkının orijinal sözlerinin Coca-Cola’ya ilk ilhamı verdiği aşikar. Özcan Deniz ve Sıla’nın hem yaptıkları düetle hem de danslarıyla yer aldıkları reklam filminde koreografi ve görüntülerin hakkı verilmiş.
Samsung’dan Kuş Bakışı Müthiş Koreografi
Samsung’un Gear S2 akıllı saati için hazırlanan filmde, cihazın sahip olduğu tüm özellikler, müthiş bir koreografi eşliğinde, insanlardan oluşan bir çiçek dürbünüyle canlandırılıyor. “İnsan Kaleydoskopu”na hayat veren insanların senkronize hareketleriyle gerçekleştirilen performans, kuş bakışı açıyla çekilmiş. Akıllı saatin müzik çalar, performans takibi, mesajlaşma gibi özellikleri koreografiyle hayat buluyor.
1.000 Kişi Aynı Anda Foo Fighters Parçası Çalarak Grubu Şehirlerine Davet Etti
Casena bölgesindeki Foo Fighters hayranları “Play Casena” (Casena’da çalın) gibi yorumlar yapmak yerine, işi birkaç adım daha öteye taşıyor. Yüzlerce davulcu, basist, gitarist ve vokalist bir araya gelerek Foo Fighters’ın Learn To Fly parçasını tek bir koro şefinin yönetimiyle seslendirdi. Videonun düzenlenme aşaması ve sunumunda insan kimi zaman “Acaba video sahte olabilir mi?” ikilemine düşülebilse de, bütün gitarlar amfilere bağlı olup olmadığı sorgulansa da bu ölçekte bir projeye imza atmak dikkat çekmeyi sağlıyor.
Red Bull’dan Optik İllüzyonla Dolu Bir BMX Gösterisi
Red Bull, Sony Xperia Z5 işbirliğiyle hazırlanan Kaleidoscope, yani çiçek dürbünü isimli performans, Kriss Kyle’ı ve optik illüzyonları, hobisi ve en büyük tutkusu olan BMX bisiklet ile birleştirmiş olması. Sahne arkası videoları gördükçe Kyle’ın pek çok düştüğünü ve ayağa kalkıp yeniden denediği harika bir koreografi sunuyor. 5 dakika olan video tek nefeste izlenebilecek bir tempoya sahip.
1650 Pinpon Topu ve Fare Kapanıyla Trap Müzik Koreografisi
Büyüleyici ışıklar, teknolojik donanımlar veya benzersiz eserler yerine Pepsi Max yeni reklam filminde sade ve etkili bir kullanıyor. Hafif ve kolayca hareket edebilen pinpon topunu, zıplama tahtası olarak kullanılacak fare kapanıyla birleştirerek kaos, eğlence ve karmaşa dolu bir gösteri hazırlıyor.
Dijital Yansımalar Koreografiyle Nosaj Thing, Cold Stares’in Müzik Videosu
Nosaj Thing – Fated albümü, elektronik ve hip hop altyapılarında yılın en dikkat çeken yapımları arasında. Chance The Rapper düetiyle hazırlanan Cold Stares ise albümün bütünlüğü arasından sıyrılan ve kendi başına bağımsız anlamlar yaratabilen parçalar arasında. Açılışta “Bu senaryoyu izledim ben.” diye düşündürtse de 10. saniyede görünen drone’lar ve 11. saniyede dijital deformasyonla düzlem üzerinde modellenen dünyayla başta düşündüklerimizi yutuyoruz.
Görsel;