Orijinal ismi “Tuinstraten” olan bahçe sokaklar projesi; kentteki yerleşim alanlarına yeşil getirmeyi, iklim değişikliğine uyum sağlamayı ve yerel halkın yaşam kalitesini iyileştirmeyi hedefleyen bir pilot proje. Uygulamalar yeşile erişimin zayıf olduğu alanlara ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı savunmasız olan nüfuslara (yaşlılar, çocuklar ve sosyal konutlarda yaşayan insanlar) odaklanmış.
Afetlere dayanıklı sokaklar
Proje kapsamında, Antwerp’in birçok semtinde bahçe sokaklar yaratılmış. Sokaklar, mümkün olduğu kadar çok yeşillik içerecek şekilde değişim geçirmiş. Yeşillendirmeler; duvar bahçelerinden, sebze bahçelerinden, ağaçlardan, ekili alanlardan ve çimlerden oluşuyor.
Sokaklar sakinleriyle iş birliği içinde, onların ihtiyaçlarını karşılayacak ve yaşlılar için kolay erişim sağlayacak şekilde tasarlanmış. Sokak bahçelerinin dikilmesinden ve bakımından tamamen o sokağın sakinleri sorumlu. Bu projenin, göçmenlerin yerel sakinlerle tanışması ve entegre olması için de fırsatlar yaratacağı düşünülüyor.
Proje, kent sokaklarını yeşil ve mavi açısından kalıcı bir şekilde zenginleştirmeyi hedefliyor
Bahçe sokakları bulunduğu bölgedeki ısı stresini azaltıyor; yağmur suyu toplanmasını ve şiddetli yağmur sırasında drenajın daha iyi gerçekleşmesini sağlıyor. Mahallelerin, bu türden gürültüye neden olmadan sosyal etkileşim yaratan açık hava etkinlikleri için uygun olduğu düşünülüyor. Bu, özellikle yaşlı sakinlerin toplum içine karışması için avantajlar sunuyor. Bölge sakinleri kendi yetiştirdikleri sebzeleri ve yenilebilir otları tüketip sağlık açısından da avantaj sağlıyor.
Antwerp Belediyesi, pilot proje sayesinde sakinlerin birlikte çalışma şekli, yeni tekniklerin uygulanması ve tamamlandıktan sonra bakımın ele alınması gibi konularda bir yol haritası oluşturuyor. Tasarımlar, pilot proje öncesinde geçici kurulumlarla test edilmiş Sakinlere bahçe sokaklarının bir prototipi verilmiş ve daha sonra tasarımlar hakkında sürekli olarak geri bildirimde bulunmaları sağlanmış. Bunun ardından iklime uyumlu nihai tasarım hazırlanmış; Lange Ridderstraat, Bloemstraat, Jan Olieslagersstraat ve Aziëlaan kalıcı bahçe sokaklarına dönüştürülmüş. Tasarımları yapan mimari stüdyo VK, mevcut kaldırımların azami ölçüde bitki yatakları, ağaçlar ve bahçeler ile değiştirilmesi için çözüm geliştirmiş. Bu tasarımlar sayesinde yağmur suyu, akıllı kontrole sahip yer üstü bir tampon vasıtasıyla kamusal alanda yeniden kullanılmak üzere mümkün olduğu kadar çok toplanıyor. Dolayısıyla projenin tek önemli parçası toprak değil, aynı zamanda su da odak noktasında.
Haberde gördüğünüz fotoğraflar, Lange Ridderstraat’taki kurulum aşamalarını gösteriyor.
Bu proje ilginizi çektiyse, Atlanta’da yaratılan gıda ormanına da göz atmak isteyebilirsiniz.
Görsel: The Great Transformation