Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​Bedava Çalışmanız İstenseydi Tepkiniz Ne Olurdu?

​Bedava Çalışmanız İstenseydi Tepkiniz Ne Olurdu?

Zulu Alpha Kilo reklam ajansı tarafından hazırlanan filmde, emek ve zaman düşmanı “spec work” çalışma biçimi eleştiriliyor.

Özellikle tasarımcıların ya da reklamcıların aşina olduğu bir çalışma biçimi var, “Spec Work”: “Önce birkaç örnek çalışma görelim” çalışma biçimine alışmış bazı markalar, sizin saatlerinizi, günlerinizi, vererek ortaya çıkardığınız işlerden “birini” şayet “beğenirlerse” ödeme yapar ve beğenmezlerse ortaya büyük bir zaman ve emek kaybı çıkar.

Starbucks’a gidip, “Bana birkaç tane Latte yapar mısınız, içlerinde tadını beğendiğim olursa parasını verir alırımdan”dan aslında pek bir farklı olmayan bu sağlıksız çalışma biçimi, kendine maalesef özellikle reklam ve tasarım sektörlerinde yer edinmiş.

Torontolu reklam ajansı Zulu Alpha Kilo tarafından hazırlanan film, bir nevi sosyal deney içeriyor. Videoda, ekipten bir aktör çeşitli sektörlerden insanlara “tuhaf” tekliflerde bulunuyor. Ürünü ya da hizmeti ödemeyi yapmadan önce alıp, eğer beğenirse ödeme yapacağını söylüyor. Konu bir Cafe’de, spor salonunda ya da fırında geçiyorsa kulağa ne kadar saçma geliyor değil mi?

Film, Strategy dergisinin her yıl gerçekleştirilen “Yılın Ajansı” etkinliği için hazırlanmış ve insanları bedava çalıştırmanın ne kadar absürd bir şey olduğunu sektöre hatırlatarak, ajansları bu çalışma biçiminden uzaklaştırmayı hedefliyor. Kampanya sosyal medyada #saynotospec etiketiyle yer alıyor.

Künye:

Ajans: Zulu Alpha Kilo
Yaratıcı Yönetmen: Zak Mroueh
Sanat Yönetmeni: Guilherme Bermejo
Yazar: Nick Doerr
Ajans Yapımcısı: Tara Handley
Yapım Şirketi: Zulubot
Yönetmen: Zak Mroueh
Yapımcılar: Tara Handley, Daniel Kaplan
Görüntü Yönetmeni: Albert Huh
Oyuncu Kadrosu Yönetimi: Shasta Lutz
Editör: Mike Headford
Renk, Transfer: Roslyn Di Sisto – Smith
Yapımcı: Tara Handley
Müzik : Asche and Spencer
Aktör: Chris Locke

Görsel; Youtube