Basın yayın organlarının habercilik ve içerik algıları dijital çağda büyük değişim gösterdi. Basılı yayınlardan farklı olarak dijital gazetecilikte farklı ölçeklerde pek çok yayın bulunuyor. Fikirlerini paylaşmak isteyen insanlar, en küçük ölçek olan blog’dan milyonlarca okuyucusu olan yayınlara kadar genişleyen bir yelpaze içerisinde kelimelerini birleştirip cümleler oluşturuyor.
İnternetin sunduğu en büyük imkanlardan birisi, her kullanıcının fikirlerini aktarabileceği alana sahip olması. Tek yapılması gereken yayın konusunu, hedef kitleyi ve amaçlanan iş modeline karar vermektir. Sonraki aşamada yayın politikasına yönelik kaygılar sorgulanır. Gelir ve kâr amacı taşıyacak mı? Bireysel fikirler mi yer alacak kanıtlanmış gerçekler mi? İlerleyen yıllarda yaşanacaklar yayın içeriğini ne yönde değiştirecek?
Bu soruların yanıtı yayıncılık için kilit noktadadır. Proje hayata geçtiğinde ise dijital dünyanın en büyük yanılgısı ile karşılaşılır. “Çeviri içerik” olarak adlandırılan yabancı kaynakları kendi dilinde derleyerek de, orijinal içerik üreterek de yayınlar bir içerik çizgisi belirleyebilir. Bu ikilem arasında ise genellikle hızlı ve kolay olan tercih edilebilir. Fakat herkesin fikir beyan edebilediği bir ağda farklılaşmanın ve benzer yayınlardan ayrılmanın yolu yayın içeriğinden geçiyor.
BBC Akademi de BBC Türkçe servisi ile birlikte bu konuda bilinçlendirme yapmayı amaçlıyor. Farklı bir algı yaratarak gazeteciliğin temel ilkelerinin hatırlanması için BBC Akademi sayfaları üzerinde düzenli olarak makaleler yayınlıyor. Tarafsız ve dengeli habercilik, doğru dil kullanımı, yasal bilgilendirmeler, özgün gazetecilik gibi konuları ele alan üç ana başlık bulunuyor. Beceriler, Dil ve Değerler kategorilerinde derlenen içerikler gazeteciliğin unutulmaya başlanan ilkelerini okurlarıyla paylaşıyor.
Google Görseller üzerinden bir görseli yayın organı üzerinde yayınlamak telif haklarına aykırı bir durum. Görselin telif hakları hakkında Creative Commons veya serbest lisans bulunmuyorsa kullanılan görselin sahibinin hakları ihlal ediliyor. Haber üretirken veya haber metni yazarken nelere dikkat edilmeli, hangi kaynaklardan haberin doğruluğu tespit edilmeli gibi yayın kalitesi için hayati önem taşıyan konular da bulunuyor.
Görsel; BBC Türkçe