Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Başyapıtları Kısa Sürede Yeniden Tasarlayabilen Robot Heykeltıraş

Başyapıtları Kısa Sürede Yeniden Tasarlayabilen Robot Heykeltıraş

Robotor adlı İtalyan şirketi tarafından geliştirilen robot heykeltıraş, ünlü sanatçıların yüzlerce saat harcayarak oluşturdukları başyapıtları dünyaca ünlü Carrara mermerini kullanarak birkaç günde ortaya çıkarıyor.

Michelangelo ve Antonio Canova gibi ikonik sanatçıların başyapıtlara dönüştürmek için yüzlerce saat harcadıkları dünyaca ünlü Carrara adlı mermer, artık robot keskileriyle detaylı mermer heykellere dönüşüyor. İtalyan şirket Robotor tarafından geliştirilen 13 metrelik çinko alaşımlı robot, şirketin kurucu ortağı ve çağdaş sanat stüdyosu olan TorArt‘ın da yöneticisi olan Giacomo Massari’nin ifadesiyle Rönesans heykeltıraşlarının tamamının aylar hatta yıllarını vererek ürettiği işlerin benzerlerini kısa sürede tamamlayabiliyor.

Örneğin robot heykeltıraş, Venus de Milo (Milos Venüsü) adlı klasik eseri yalnızca 4 gün içinde mermeri oyarak ortaya çıkarabiliyor. OR-OS adı verilen robot keskiye yüklenen yazılım, karmaşık heykellerin üretimini mümkün olduğu kadar kısa sürede basitleştirdiği için sanatçı yapımı benzeri heykellerin oluşturulmasında büyük rol oynuyor.

 

Elektrikli ve hidrolik bileşenler içeren bir kaide üzerinde duran, mekanik bir kola sahip Robotor’un keskisinin üzerinde bulunduğu table 50 tona kadar ağırlık kaldırma gücüne sahip. Robot heykeltıraş şimdilik maksimum 4,5 metre yüksekliğe sahip tasarımlar yapabiliyor. Kendi kendini programlayan yazılımı sayesinde üzerinde çalışacağı taşı ve malzemeyi analiz eden Robotor, malzemenin özelliklerini inceledikten sonra oyabileceği noktaları belirleyerek üretime başlıyor. İş akışını planladıktan sonra Robotor, malzemenin şekillendirilmesinden parlatılmasına ve su püskürtmeyle tozlarının alınmasına kadar sürecin farklı aşamalarında kullanacağı araç türlerini seçmek için robot keskiyi yönlendiriyor.

Tüm süreç otonom olarak ilerlerken kullanıcılara yalnızca Robotor’un ortaya koyacağı eseri beklemek kalıyor. Malzeme israfını azaltmaya yardımcı olan Robotor, detaylı iş süreci planıyla aynı zamanda atık tasarrufu da sağlıyor. Robotor’un kurucu ortakları Filippo Tincolini ve Giacomo Massari, şimdilik 100 adet üretilen robot heykeltıraş girişimleriyle heykellerin artık kırık taşlardan, keskilerden ve tozdan değil, tarama ve çizimlerden yapıldığı bir dönem başlattıklarını belirtiyor. Antonio Canova’nın 177 cm yüksekliğindeki Tersicore adlı ünlü eserinin Robotor tarafından orijinaline sadık şekilde yeniden tasarlanma sürecini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Görseller: Robotor, Instagram, Youtube