Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâ Destekli Tarla Robotu

Yapay Zekâ Destekli Tarla Robotu

Fransız start-up Meropy tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli tarla robotu, düzenli mahsul izlemesi yaparak bitki ve toprak sorunlarını tespit ediyor.

Tek bir tohumun toprakla buluşmasından hasat edilmesine kadar geçen sürede pek çok şey ters gidebilir: Zararlı istilasına uğrayabilir, hastalık baş gösterebilir veya yabani otların kontrolsüz yayılımı mahsul gelişiminin önünde engel olabilir ve tüm bu terslikler erkenden tespit edilemezse bir anda çok geniş bir alana yayılarak büyük zarar yaratabilir. Fransız start-up Meropy tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli tarla robotu, günde 50 dönüm araziyi tarama kapasitesiyle düzenli mahsul izleme yaparak olası bitki ve toprak sorunlarını tespit ediyor.

Çiftçilere önemli ölçüde zaman kazandıran SentiV adlı otonom tarım robotu, GPS kullanarak yazılımına yüklenen arazi sınırlarına ilişkin bilgilere göre taramayı gerçekleştirebiliyor. Yalnızca 1,5 kg ağırlığında olan robot, çerçevesiz telli tekerlekleriyle arazide bitkiler arasında kolaylıkla gezinebiliyor. Hafifliği ve hareket tarzıyla kendinden önceki benzer tarla robotlarına kıyasla zeminle daha az temas ettiği için ekinlere ve toprağa zarar vermiyor. Bunun yanı sıra robottan elde edilen veriler, çiftçilere kimyasalların tam olarak nerede gerekli olduğunu göstererek kimyasal kullanımının minimumda tutulmasına yardımcı olarak olumlu bir çevresel etki yaratabilir.

SentiV hareket halindeyken mahsulleri yukarıdan ve aşağıdan görüntülemek için iki kamera kullanıyor. Robot ayrıca verilerin toplanmasına ve gözden geçirilmesine izin veren bir dizi algoritma çalıştıran yapay zeka tarafından destekleniyor. Kameralardan gelen veriler, tehditleri tespit etmek, büyümeyi izlemek ve bitkinin daha fazla veya daha az su ile besine ihtiyaç duyabileceğine dair işaretleri belirlemek için eğitilmiş AI algoritmaları tarafından analiz ediliyor.

Çiftçilerin farklı mahsul türlerini inceleyebilmelerini sağlamak amacıyla modüler şekilde tasarlanan tarla robotunun genişliği ayarlanabilirken yüksekliği de farklı boyutlarda tekerlekler kullanılarak değiştirilebiliyor. Şimdilik bir prototip olan SentiV’nin piyasaya ne zaman sürüleceği henüz belli değil. Öte yandan tasarım ekibi, algılanacak veri türlerine göre robota başka sensörler de ekleyebileceklerini belirtiyor.

Görseller: Meropy, Youtube