Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Basit Şifreler Sana Yakışmıyor Küçük Hanım

Basit Şifreler Sana Yakışmıyor Küçük Hanım

Romantik manga sahneleriyle kurgulanan açık hava reklamları sosyal medya hesaplarının güvenliği için güçlü şifreler kullanmaya teşvik ediyor.

Manga kültürü, kendi içinde farklı konulara ve kategorilere ayrılan büyük bir çizgi roman endüstrisi. Genellikle kadın okuyuculara seslenen, romantik mangalara da Shoujo olarak anılıyor. Bu tip mangalarda genellikle genç erkek ve genç kadın kadın yaşadığı bir tartışmadan sonra duygusal sözlerle barışır. Bir ağacın iki ucunda kovaladıkça kaçan ateşböceği gibi neşeyle koşarken dudaklarından “seni seviyorum” çıkar.

Information Technology Promotion Agency isimli Japon reklam ajansı, bu romantik sahneleri beklenmedik repliklerle değiştirdiği bir açık hava reklam kampanyası başlattı. Dijital hesapların güvenliği için doğum günü, telefon numarası, “şifre” veya “123456” gibi basit şifreler kullanmak yerine güçlü ve aşılması zor şifreler seçilmesi gerektiğini duygusal bir dille anlatıyor.

“Seni her zaman seveceğim ve ölene kadar seni koruyacağım” demek yerine “Seni şifrenin koruduğu kadar korumak istiyorum.” diyerek sosyal medya hesapların güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

Kampanya, Tokyo’nun genç nüfusunun en yoğun olduğu bölge olan Harajuku tren istasyonundaki reklam panolarında yer alıyor. Harajuku bölgesindeki gençlerin marjinal ve uç tavırları, Japon kültürü içinde bile farklı bireyler olarak algılandığı için kendine ait kültürü olan bir bölge olarak görülür. Yoğun insan trafiğinin olduğu bölgenin başlangıç olarak ise Harajuku tren istasyonudur. Bu nedenle kampanyanın ve mesajın genç nesillere ulaşması için onların sürekli gözünün önünde olacak bir nokta seçilmiş.


Şifreni bu kadar kolay almak çok tehlikelidir, küçük hanım.


Şifren sadece senin iyiliğini düşünür. Bunu biliyorsun.


Bana bak! Şifrene saygı göstermelisin!


O basit şifreyi terk etmelisin! Aksi takdirde bir gün seni çok üzecek!


Basit şifreni gözden geçirdiğin güne de seni bekleyeceğim!


Seni şifrenin koruduğu kadar korumak istiyorum.


Şifrem senin için yeterli değil mi?


Olamaz! Herkes benim şifremi kullanıyor.


Hayır! Şifremi sana asla söyleyemem!


Erkek sordu; Senin doğum gününü şifrem olarak kullanmamı ister miydin?
Kadın yanıtladı; Bu kadar kısa bir şifreyle bana ne ima ediyorsun?


Ve işte o gün, kısa ve basit şifreme elveda dedim.


Hoşçakal şifrem… kısa boylu ve basit biriydin…


Kadın: Şifremi daha fazla ciddiye alacağım.
Erkek: Anlaştık!


Güçlü bir şifre seçtiğim için çok mutluyum.

Görsel; Information Technology Promotion Agency