Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Balkona Çıkıp Avazınız Çıktığı Kadar Bağırın

Balkona Çıkıp Avazınız Çıktığı Kadar Bağırın

David Dell'Edera'nın animasyon kısası Balcony bir mahallede geçiyor ve bizleri kısa sürede o mahallenin sesi çıkan bir sakini yapıyor. 

Bazen bağırmak istiyoruz. Hatta sıklığı bazenle tarif edilmekten daha fazla olabilir bu istek. Sık sık bağırmak istiyoruz. Şehir, politika, insanlar, sevdiklerimiz ve sevmediklerimiz üstümüze üstümüze geliyor ve sadece avazımız çıktığı kadar bağırmak istiyoruz. Bir şeylerin yanlış gitmesine rağmen çoğunluğumuz çoğu zaman susuyor. Bu susmalar bizde bazı ufak mimiklerle kendini gösteriyor hatta. Bacağımızı sallamamız, ellerimiz, dudağımız ya da saçımızla oynamamız her zaman düşünceli ya da seksi görünmeyi sağlayan davranışlar değildir. Bazen gün içinde bilerek ya da bilmeyerek bastırdığımız şeylerin bir yansımasıdır.

Bağır ve Rahatla, İçinde Tutma

Tezer Özlü “Aranızda dolaşmak için giyiniyorum, hem de iyi giyiniyorum. İyi giyinene iyi değer verdiğiniz için. İçgüdülerimi hiçbir işte uygulamama izin vermediğiniz için” der Yaşamın Ucuna Yolculuk’ta. Gerçekten de çoğunluğumuz düzen böyle diye içimizden geldiği gibi davranamayız ve sesimizi çıkaramıyoruz diye dişlerimizi sıkarız. David Dell’Edera’nın animasyon kısası Balcony bir mahallede geçiyor ve bizleri kısa sürede o mahallenin sesi çıkan bir sakini yapıyor.

Sanatçı animasyon kısasını “Herkes istediklerini yapar. Bu filmdeki insanlar henüz ne yapmak istediklerini bilmiyorlar” diye tanımlıyor. İzlerken göreceğiniz üzere eski bir komşu mahalleye dönüyor ve mahalleliyi selamlamaya karar veriyor. Mahallede o selam verene kadar oldukça sessiz ve sıradan bir gün geçmekte. Fakat onun selamıyla bir anda dikkatler evlerde yapılanlardan ona kayıyor, çocuklar sokakta top oynamayı bırakıyor. Herkes için sıcak bir yaz günüyken bir anda hatırlanacak bir gün oluyor. Çünkü mahalleye gelen bu karakter bir anda apartmanların ön cephesinde duruyor ve onlara bağırmaya başlıyor. Nefesi kesilene kadar bağırıyor adam, sonrasında apartman sakinleri balkonlarına çıkıp cevap vermeye yani geri bağırmaya başlıyor. Çocuklar dahi bağırıyor.

David Dell’Edera 1991 yılında Macaristan’da doğan bir sanatçı. Küçükken kendisini ve arkadaşlarını eğlendirmek için duvarlara, okul masalarına ve tahtalara çizim yaparmış. Budapeşte Metropolitan Üniversitesi‘ne kabul edilmesinden kısa bir süre sonra da kendini animasyon teknikleri ve film yapımı hakkında geliştirmeye başlamış. Ağırlıklı reklam, uygulama ve video işler üzerinde çalışmış. Balcony sanatçının mezuniyet filmi. Ve bu film Macaristan’ın Ulusal Medya ve Bilgi İletişim Kurumu’nun desteğiyle yapılmış.

Balcony izleyicilere keyifli bir seyir süresi vadediyor. İzlediğinizde sıkılmayacaksınız aksine çıkıp balkondan bağırmak isteyeceksiniz.

Görsel: Vimeo