Evet, sevgili Kristal Elma Festivali takipçileri günün ikinci Future Programında Maker Hareketi başlığı altında Bager Akbay ve Osman Koç bizlere Maker hareketinin aslında ne kadar önemli olduğunu bizlerle paylaştı.
Bu yılki SXSW’de MakeLab’in kurucusu ve TBWAToronto’nun dijital pazarlama yöneticisinin katıldığı oturumda da Maker Hareketine giriş niteliğinde bir sunum yapmıştı. Aralık 2014’te İskele47 ile yaptığımız sohbette Maker Hareketinin felsefesine değinmiştik.
Bu yıl Kristal Elma’da ise Osman Koç kısaca Maker Hareketini şöyle tanımlıyor; “İnsanların kendi istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiklerini paylaşabildiği bir ortam.”
Türkiye’de Maker Hareketinin aslında çok yeni ve gelişmekte olduğunu vurgulayan Bager Akbay, şirketlerin aslında çok dar görüşlü olduğunu söyledi. Neredeyse ilk hamleyi yapanın yok denecek kadar az olduğunu da niteledi. Genelde ajanslardan kendilerine gelen projelerin, ajansların ödül almasını sağlayacak altyapıda olduğunu belirtti.
“İkili, çocukların düşüncelerine çok önem veriyor, hatta onlarla haftada 2 saat vakit geçirmenin, onları anlamanın en güzel yolu olduğunu vurguluyorlar. Aynı zamanda 7 yaşındaki çocuklara programlama öğrettiklerini ve bunu 5-6 yaşlara kadar indireceklerini söylüyorlar.”
Son olarak ikili rekabette farkındalık yaratabilmek için ajansların Kickstarter’daki uçuk projeleri takip edip oradaki vizyoner ürünleri şirkete almanın önemli bir ilham kaynağı olacağını vurguladı.
Görsel; Bigumigu