Endüstriyel tasarımcı Jiaming Liu, 3 boyutlu yazıcı kullanarak kilden yapılan Print Clay Humidifier adında bir hava nemlendiricisi tasarladı. Endüstriyel süreçlerde atık olarak ortaya çıkan klinker (pişmiş kil içeren iri taneli bir malzeme) gibi malzemelerin yeniden kullanımı üzerine araştırmalar yapan Liu, çalışmasında hammadde olarak yüzde 30 oranında geri dönüştürülmüş seramik tozu eklenen kil kullandı.
Geri dönüştürülmüş klinker gibi endüstriyel işlemlerden kaynaklanan atık malzemeler, baskıya uygun kil elde etmek için kullanıldı. Kil, bir yandan hava temizleyicisinin sağlamlığını artırırken, diğer yandan da su emilimini artırıyor. Bu işlevsel ve elektriksiz sürdürülebilir ev aleti, iki parçadan oluşuyor. Üst bölümü suyu emerek buharlaştırırken, alt bölümü yarım litreye kadar su depolayabiliyor. Farklı ihtiyaçlara cevap verebilmek için her iki parça da ayrı ayrı kullanılabiliyor.
Geri dönüştürülerek baskıya uygun hale getirilen kilin üretim süreci
Hava nemlendiricisinin ağaçların doğadaki çalışma biçiminden ilham aldığını söyleyen Liu, “Alt su depolama kısmı, toprak gibi. Su kabının içindeki uzantılar ise suyu emen bir ağacın kökleri gibi. Ana kısım suyu yukarı taşır ve ağaç gövdeleri ile dallarına yayılır.” Su yükselip kile doyduğunda buharlaşarak odadaki nemi arttırıyor. Bu buharlaştırma işlemiyle tamamen doğal, elektriğe ihtiyaç duymayan hava nemlendirme sistemine de güç sağlanıyor.
Birçok farklı yapıyı denedikten sonra, akordeon benzeri şeklin ideal olduğuna karar veren tasarımcı, bunun nedeninin daha büyük bir temas alanı yaratarak maksimum buharlaşma sağlamak olduğunu belirtiyor. Hava temizleyicisi kullanım ömrünü tamamladıktan sonra da geri dönüştürülerek başka bir ürün yapımında kullanılabiliyor.
Endüstriyel atıklardan 3D baskılı kil nesnelere
Görseller: Jiaming Liu