Kent hayatının betonla çevrili atmosferinde yaşam kolay değil. Yeşili görmek, güzel bir dinlenme ya da oyun alanı bulabilmek için uğraşmamız gerekiyor. Parklar bu anlamda önemli. En yakınımızda nefes alabildiğimiz kaçış alanları gibiler. Aslında parklar ve bahçeler, neşeli dokunuşlarla çok daha cazip alanlar haline gelebilir. Bu noktada da sanatçılarla ve tasarımcılarla yapılan iş birliklerine ihtiyaç var. Bunun en güzel örneklerinden biri olan Sonic Bloom’a geçtimiz hafta yer vermiştik. Yuri Suzuki bu yerleştirmeyle Londra’daki yetişkinlere ve çocuklara çok ama çok neşeli bir oyun alanı sunmuştu. Şimdi de Luca Boscardin’in baktıkça içinizi ısıtan Animal Factory isimli heykelleri var sırada.
Çocuklar için oyun alanı, yetişkinler içinse egzersiz ve dinlenme alanı: Animal Factory
Amsterdam’da yaşayan İtalyan oyuncak tasarımcısı ve illüstratör Luca Boscardin, rengarenk hayvan çizimlerini Amsterdam’da halka açık bir oyun alanı yaratmak için heykellere dönüştürmüş. Seride zürafa, timsah, goril ve kurt olmak üzere metal borulardan yapılmış dört heykel yer alıyor.
Her bir heykel temsil ettikleri hayvanın gerçek boyutlarını yansıtacak şekilde tasarlanmış ve tek renkli olarak sunulmuş. Alan, IJ Nehri kıyısındaki eski bir tersane olan ve Amsterdam’ın kültürel noktalarından biri haline gelen NDSM Rıhtımı’nda yer alıyor.
Boscardin projenin arkasındaki fikrin; fantezi ve gerçeklik, doğal ve endüstriyel arasında bir köprü oluşturmak olduğunu belirtiyor. Heykeller bazı noktalardan bakıldığında belirli bir şekle sahip değil gibi görünüyorlar. Ancak bazı açılardan bakıldığında hayvan şekline sahip oldukları görülebiliyor. Boscardin’e göre bu şekilde hayvanlar, endüstriyel peyzajda sürprizler oluşturuyor.
Her şey çizgilerle başladı
Animal Factory, sadece çocuklar için oyun alanı değil, aynı zamanda yetişkinler için egzersiz yapmak veya bisikletlerini saklamak için kullanılabilecek çok yönlü ve etkileşimli bir yerleştirme. Hiçbir şey için kullanılmasa bile birer heykel olarak rıhtıma güzel bir hava katıyor.
Boscardin’in projesi, her yıl yaratıcı insanları iskelede sergilenecek bir kamusal sanat projesi için teklif sunmaya davet eden NDSM Open Call’un galibi olmuş.
Boscardin’in yaratım sürecinde ilk adımı, renkli hayvanlardan oluşan bir koleksiyonu minimal çizgilerle çizmekle başlamış. Daha sonra çelik ustası Iwan Snel’in yardımıyla çizgileri heykellere dönüştürmüş.
Görsel: Instagram