Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Amazon’un Kusurlu Ürünleri Tespit Eden Yapay Zeka Modeli: Project P.I.

Amazon’un Kusurlu Ürünleri Tespit Eden Yapay Zeka Modeli: Project P.I.

Amazon, Kuzey Amerika genelindeki siparişlerini görsel olarak tarayan ve bunu tamamen üretken yapay zeka ile analiz eden Project P.I sistemi ile kusurlu ürün teslimatlarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Amazon’un her gün depolarından çıkardığı milyonlarca ürünün, daha hızlı ve sürdürülebilirlik hedeflerine daha uygun şekilde sahiplerini bulması için geliştirdiği yapay zeka destekli Project P.I (Private Investigator / Özel Dedektif) sistemi, paket içeriğinin hatasız olması adına çalışırken insan gözündeki yanılma faktörünü de devre dışı bırakıyor. Paketlerin içindeki ürünlerin doğru beden, renk ve çeşit ve adette olduğunu tespit edebilen bu sistem, aynı zamanda siparişlere konu olan ürünlerin hasarlı / defolu olup olmadığını da analiz edebiliyor.

Amazon’un ‘Özel Dedektifi’ Projesi Müşteri Deneyimini Nasıl Geliştiriyor?

Amazon’un devrim niteliğindeki yapay zeka modeli ‘Project P.I.’ (Private Investigator), milyonlarca ürünü tarayarak kusurları tespit ediyor ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmayı hedefliyor. Ayrıca Amazon’un bu sistemi kurmasının ardındaki bir diğer amaç da, ürün teslimat / iade süreçlerindeki karbon ayak izini en aza düşürmek ve sürdürülebilirlik konusunda fark yaratmak. 

Gelelim bu özel dedektif teknolojisinin nasıl çalıştığına: Amazon’dan sipariş edilen her bir ürün, müşteriye gönderilmeden önce bir görüntüleme tünelinden geçiyor. Bu tünelde, Project P.I. bilgisayarlı görü teknolojisi ile ürünü tarayıp bükülmüş kitap kapağı ya da yanlış renk seçeneği gibi kusurları belirliyor. Eğer bir kusur bulunursa, ürün hemen izole edilip benzer ürünlerde de aynı sorunun olup olmadığı araştırılıyor. Sonraki aşamada ise Amazon çalışanları devreye girerek, Project P.I.’ın işaretlediği ürünleri inceliyor, bu ürünlerin Amazon’un İkinci Şans platformunda indirimli fiyattan satılıp satılmayacağına, bağışlanıp bağışlanmayacağına veya başka bir amaçla kullanılıp kullanılmayacağına karar veriyorlar. Bu model, Amazon çalışanlarına ek bir göz olarak hizmet ederek ve Kuzey Amerika’daki sipariş karşılama merkezlerinde manuel denetimleri de tamamen saf dışı bırakmıyor. Şimdilik yalnızca Amazon Kuzey Amerika’da işleyen bu teknolojinin 2024 yılı sonuna kadar globalde daha fazla bölgeye yayılması bekleniyor.

 

Görsel: Amazon