Amerikan Alzheimer Derneği’nin açıklamasına göre günümüzde Amerika’da 5,3 milyon Alzheimerlı hasta var. Dünya Sağlık Organizasyonu’na göre ise dünyada tahmini olarak 47,5 milyon kişi demans (bunama) rahatsızlığından müzdarip ve bu sayı her geçen gün artmakta.
Tasarımcı Sha Yao, büyük annesine Alzheimer teşhisi konduğunda, bu ve bunun gibi nörolojik dejenerasyon hastalıklarının günlük hayata dair çok basit işleri bile ne kadar karmaşık ve zor bir hale getirdiğini görmüş ve bu tip bunama rahatsızlıklarından muzdarip insanların hayatını kolaylaştıracak bir yemek takımı tasarlamaya karar vermiş: Eatwell.
Eatwell yemek takımı, zihinsel bozulmalar yaşayan insanların ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış 20 özelliğe sahip.
Geçen yıl İndiegogo’da fon arayışını tamamlayan Yao, bu tasarımla 2014 Stanford Design Challenge’da en büyük ödülün sahibi olmuş.
Yemek setinin canlı ve parlak renkleri Boston Üniversitesi’nin araştırma sonuçlarına dayanarak hazırlanmış. Yapılan araştırmaya göre; zihinsel bozukluk yaşayan bireyler, canlı renklere sahip kaplar kullanıldığında %24 daha fazla besin ve %84 daha fazla sıvı tüketiyorlarmış.
Tabak ve bardakların tabanları ise açılı tasarlanmış ki; içindeki yemek ve içecekler doğal eğimle tek tarafta toplansın ve kaşıkla almak ve içmek kolaylaşsın. Ergonomik şekilde tasarlanan kaşıkların eğimleri de tabakların çevresiyle hizalı. Bu da el titremesi sebebiyle kaşığa yiyeceği koymakta zorlanan hastaların işini kolaylaştırıyor.
Tüm bu gereçlerin durduğu tepsinin köşelerinde önlük görevi görecek örtü ya da peçete geçirebileceğiniz delikler mevcut. Böylece dökülen yiyecekler bu örtü üzerinde toplanıyor. Bu özellikle hasta yakınlarının da işlerini hafifletmek düşünülmüş.
Yao’nun kişisel bir dürtüyle ve şefkatle başladığı projesi belki de Alzheimer ve benzeri rahatsızlara sahip insanların günlük hayatını büyük ölçüde kolaylaştıracak.
Görsel; Eatwell
Manşet görseli düzenlenmiştir.