Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Al Jazeera’dan The Stream: Yapımcı Ahmed Shihab-Eldin’le Röportaj

Al Jazeera’dan The Stream: Yapımcı Ahmed Shihab-Eldin’le Röportaj

Al Jazeera'nın Nisan'da yayına girecek sosyal medya merkezli programı The Stream'i Bigumigu'dan duyurmuştuk hatırlarsanız yaklaşık 2 hafta önce.

Bu haber üzerine Bigumigu üyelerimizden birisi beni programın yapımcısıyla bağlantıya geçirebileceğini söyleyince oldukça heyecanlandım. Saat farkı, iş yoğunluğu derken cuma akşamı sonunda Ahmed Shihab-Eldin'le bir video sohbet gerçekleştirmeyi başardım. Ahmed, Columbia Üniversitesi mezunu bir gazeteci ve yapımcı, halen de Doha Film Enstitüsü'nde muhabir ve yapımcı ve buna bağlı olarak da Al Jazeera İngilizce'de gazeteci olarak çalışıyor, aynı zamanda The New York Times'da haber yapımcılığı yapıyor. Kendisi ve başarılarıyla ilgili daha çok bilgiyi internet sitesinden alabilirsiniz.

Aşağıda görüşmemizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Dilimin dönmediği yerler oldu, artık affedersiniz umarım.

İngilizce bilmeyenler için konuşmanın kısa özeti şöyle:
Ahmed The Stream'in fikrinin nasıl oluştuğunu anlattı. Özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da son aylarda meydana gelen olaylarda sosyal medyanın haberin nasıl merkezi haline geldiğini, buradan yola çıkarak özel bir yöntemle içeriğinin önemli bir bölümünün kullanıcı destekli olarak sosyal medyadan oluşturulacağı bir program yapmaya niyetlendiklerini söyledi. Bahsettiği özel metod olan Storify'ı da çok kısaca anlattı, Flickr, Twitter, YouTube gibi kaynaklardan aynı konu hakkındaki içerikleri çekerek anlamlı bir bütün oluşturabilen bu sistem henüz herkesin kullanımına açık değil.

Konuşmamız sırasında The Stream'in Twitter hesabının AL Jazeera'nın diğer Twitter hesaplarından farkı olup olmadığını sordum. Burada merak ettiğim, bir haber kanalının sosyal medya üzerinden haber yayını yapmanın ötesine geçip geçemediğiydi. Ahmed, temelde aynı olmakla birlikte, The Stream'in hesabının birey merkezli duyuru ve haberlere daha odaklı olduğunu söyledi ve The Stream'in Mısır Devrimi'nin aktivistlerinden, şimdi bakan olan bir yöneticinin savunma toplantısından attığı tweet'i retweet ettiğini ve buna benzer şeyleri kesinlikle RT edeceğini söyledi.

Program televizyonda 18 Nisan'da yayına başlıyor, ondan önce internet üzerinden aktif bir şekilde hayata geçmiş olacak. Ahmed programın yardımcı sunuculuğunu da üstlenecek.

The Stream'in tanıtım jeneriği:

https://www.youtube.com/watch?v=I5LAur2Q0Vg

Programın arkasındaki ekibi de buradan görebilirsiniz. Bu arada röportajımızdan sonra Ahmed şu bilgiyi de iletti; programda konuk sunucular da olacak. Belirlenen ilk konuk sunucular Amber MacHabib Haddad ve Dean Obeidallah olacakmış. Programın ana sunucusu da bu hafta içinde belli olacak.

Haber görseli alttvnet'in SXSW sırasında yaptığı bir görüşmeden.