Tel Aviv merkezli PowerUp Toys, 2011 yılında tasarladığı ilk POWERUP kitinin ardından POWERUP 3.0, POWERUP FPV ve POWERUP DART gibi 3 gelişmiş versiyonla Kickstarter’da başarılı kampanyalara imza atmıştı. PowerUp Toys’un kurucusu ve CEO’su – aynı zamanda da bir pilot, endüstriyel tasarımcı ve mucit – Shai Goitein, bu defa POWERUP 4.0 adlı yeni bir modelle karşımızda.
PowerUp Toys’un ürettiği tüm kitler temelde, elektronik donanımı ve pili içeren bir ön modül ve bir karbon fiber şaft üzerinden bu modüle bağlı pervaneli bir arka motor modülünden oluşuyordu. Bu sistem, kullanıcının kit içinde yer alan talimatlara göre katlaması beklenen bir kağıt uçağa monte ediliyordu. 2011 yılında tasarlanan ilk model kağıt uçağa basit bir elektriksel destek verirken, sonraki versiyonlar akıllı telefonla kontrol ve FPV kamera gibi yeni özellikler sunuyordu.
POWERUP 4.0, önceki versiyonlardan farklı olarak hangi özelliklere sahip?
1 Kasım’da Kickstarter kampanyası sona eren, POWERUP 4.0, 40.000 dolarlık fon hedefini çok gerilerde bırakarak 1.121.180 dolarlık büyük bir başarıya ulaştı. Bu yeni model arka kısmında yer alan iki pervaneli motor ile birlikte burun ünitesinde bir ivmeölçer ve jiroskop içeriyor. Beklenenin aksine kameraya sahip değil. Entegre bir uçuş kontrol mikro işlemcisiyle çalışan bu kurulum; kağıt katlama hataları, yan rüzgarlar ve benzeri nedenlerden kaynaklı uçuş sorunlarına çözüm getiriyor.
Yeni versiyon sadece kağıt uçağı değil, “marulu” bile uçurabiliyor
Gelişmiş donanımı sayesinde POWERUP 4.0 kiti, sadece kağıt uçaklarda değil; aynı zamanda strafor, tahta ve balsa ağacı gibi hafif malzemelerden yapılmış başka model uçaklarda da kullanılabiliyor. Elbette hangi malzemeden yapılmış olursa olsun model uçağın en fazla 20 gram ağırlığında olması gerekiyor. Hatta videoda göreceğiniz üzere POWERUP 4.0 kurulumu bir marula yerleştirilmiş ve marulu bile uçurmayı başarmış.
Mobil uygulama üzerinden tek düğme ile akrobatik hareket seçilebiliyor
POWERUP 4.0 sürümünün bir diğer yeni özelliği ise uygulamadaki otopilot fonksiyonu. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar uygulama üzerinden uçağa çeşitli akrobasi manevralarını otomatik olarak (tek düğmeye basarak) yaptırabiliyor. Pil, microUSB üzerinden 25 dakikalık bir şarjla 10 dakikalık bir uçuş süresi sunuyor. Model uçak – ya da marul- 70 m mesafeye kadar uzaktan kumanda edilebiliyor. En yüksek hız ise saatte 32 km.
Görsel: Kickstarter