Yapılan araştırmalar Tayland’ta kadınların yüzde 75’inden fazlasının aile içi şiddete maruz kaldığını gösteriyor. 20 yaş ve üstü 1600 kadından fazla katılımcıyla gerçekleşen kamuoyu araştırmasında istismara uğrayan kadınların yüzde 87’sinden fazlası çekindiği için bu olayı gizli tutuyor. Hiçkimsenin onlara yardım edemeyeceğini düşündükleri için ilgili makamlara başvurmaktan kaçınıyor.
Bu sorun için farkındalık yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek isteyen Tayland merkezli Thai Health Promotion Foundation ve Women and Men Progressive Movement Foundation şiddeti azaltmanın en önemli yolunun evde baskın olan erkeklerin zihniyetinin değişmesinden geçtiğine inanıyor. Women and Men Progressive Movement Foundation’dan yardım isteyen kadınlar, erkeklerin özür dilemesi sonrası onları affetmesine rağmen bu sorunu yeniden yaşayabiliyor. Dolayısıyla sadece uzlaşma yoluyla fiziksel ve psikolojik şiddeti atlatmak mümkün olmayabiliyor.
Museum of First Time şiddet gören bir kadının hikayesini yansıtıyor
Women and Men Progressive Movement Foundation için Wunderman Thompson Tayland tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında hayata geçirilen Museum of First Time isimli sanal müze, aile içi şiddet mağdurunun gerçek hikayesini 360 derecelik görünüme sahip simülasyonla bir deneyime dönüştürüyor.
Pandemi döneminde insanların dünyanın her yerindeki galerileri ya da müzeleri dolaşmasına imkan tanıyan sanal müze konsepti, aile içi şiddete maruz kalan kadınların hikayesine ortak olmak ve onları daha yakından anlamak için kullanılıyor.
Müze turu romantik bir hikaye ile başlayan ancak süreç ilerledikçe acı bir deneyime evrilen bir kadının gerçek hikayesine odaklanıyor. Şiddet mağduru kadının eşiyle paylaştığı evde çekilen ilk fotoğraf, verilen ilk hediyeler ve her şey iyi giderken yaşanan değişimler adım adım aktarılıyor. İlk şiddet uygulandığı an, sonrasında dilenen özürler ve tekrarlanan olaylar. 360 derece görünümle kapsayıcı bir deneyim sunan Museum of First Time, yaşanan şiddetin boyutunu çarpıcı bir şekilde aktarıyor. Müze gezisinin sonunda yer alan videoda şiddet gören kadın yaşadıklarını paylaşırken kadınlara şiddet karşısında sessiz kalmamaları konusunda çağrıda bulunuyor.
Şiddet bir kez yaşanıyorsa tekrarı da olacaktır
Wunderman Thompson Tayland’dan Chanikarn Sitthiare aile içi şiddetin bir kez yaşandıktan sonra tekrardan yaşandığını bu nedenle #OnceIsEnough etiketini kullandıklarını belirtiyor. Yaşanan istismarların asla bir seferle kalmadığını, verilen sözlerin tutulmadığını ve bunların sonucunda yaşanabilecekleri gerçek bir hikaye üzerinden aktarmanın etkili bir sonuç vereceğini vurguluyor.
Women and Men Progressive Movement Foundation, aile içi istismar ve cinsiyete dayalı toplumsal şiddet mağdurları için sosyal medya kanallarından ve yardım hatlarından destek veriyor. Vakıfta yer alan gönüllü avukatlar ve sosyal hizmet uzmanları ataerkil düzenin şiddete nasıl yol açabileceği konusunda farkındalık yaratmak için sadece şiddet yaşandıktan sonra değil henüz daha yaşanmadan neler yapılabileceği konusunda insanları bilgilendiriyor.
Museum of First Time; cep telefonu, bilgisayar ya da tablet üzerinden deneyimlenebiliyor. Sanal müzeyi bu bağlantı üzerinden İngilizce dil seçeneğiyle deneyimleyebilirsiniz.
Görsel: Museum of First Time, lbbonline