Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Motosiklet Kasklarını Geri Dönüştürecek “Life Impacto” Projesi

Motosiklet Kasklarını Geri Dönüştürecek “Life Impacto” Projesi

AGV kasklarının üreticisi Dainese, mevcut kasklardaki plastiklerin geri dönüştürülmesi ve gelecekte geri dönüşümü kolaylaştıracak yeni kaskların tasarlanması için "Life Impacto" adlı geri dönüşüm projesini başlattı.

Plastik şişe, tekstil, ayakkabı ve teknoloji sektörünün yol açtığı atıklardan pek sıra gelmiyor ancak motosiklet kaynaklı atıklar da azımsanmayacak ölçüde. Üstelik motosikletin kendisinden ziyade teçhizatından ve özellikle de kasklardan daha fazla atık çıkıyor. Düşmelerden zarar görmeseler bile kasklar yalnızca belirli bir süre dayanıyor. Üreticilerin genel yönergeleri, bunların her beş ila yedi yılda bir değiştirilmesi gerektiği yönünde. Bu, nüfusun ve motosiklete olan ilginin artmasıyla birlikte önemli miktarda atık oluşmasına neden oluyor. Dainese’in Life Impacto adlı kask geri dönüşüm projesi, motosiklet sürücülerinin güvenliğinden ödün vermeden daha çevre dostu üretim yöntemlerini teşvik ederek kask pazarında büyük bir değişimi başlatabilir.

Buradaki fikir, doğrusal süreci döngüsel bir sürece dönüştürmek için seçici geri dönüşümü kullanarak kaskın genel yaşam döngüsünü uzatmak. Dainese buna motosiklet kasklarının geri dönüştürülmesine yönelik endüstriyel ölçekte bir yöntem yaratmak istiyor. Amaç, kask yapımında kullanılan plastiklerin ayrıştırılmasına ve geri dönüştürülmesine yönelik sürdürülebilir ve etkili bir yöntem yaratmak. Buna ek olarak gereksiz atıklardan kaçınarak, ömrünü tamamlamış motosiklet ekipmanlarının kullanılma şeklini yeniden düşünmek.

Çöplükte noktalanan doğrusal süreç, döngüsel sürece dönüşecek

Dainese bu proje için şu anda yeni bir fabrika inşa etme sürecinde. Şirket, bu girişim aracılığıyla iki zorluğun üstesinden gelmeyi umuyor: mevcut kasklardaki plastiklerin geri dönüştürülmesi ve gelecekte bunların geri dönüştürülmesini kolaylaştıracak yeni kaskların tasarlanması.

Bu fabrika, ömrünü tamamlamış kaskları itoplayacak ve onları yepyeni AGV kaskları için bileşenlere dönüştürülecek çeşitli plastiklere (ABS, EPS ve PC) ayırmak için işleyecek. İlk hedef 5.000 kaskın geri dönüştürülmesi.

Bologna Üniversitesi’nin kompozit spor ekipmanlarının geri dönüşümüne yönelik en son teknolojilerde uzmanlaşmış bir yan şirketi olan Re-Sport, Dainese’nin teknoloji konusunda iş birliği yaptığı dört İtalyan gruptan biri. Bir tersine lojistik şirketi olan Innovando; Narenciye atıklarından elde edilen biyo bazlı solventlerin tedarikçisi Mositano & Stracuzzi; ve Bologna Üniversitesi ise diğer üçü.

Projenin öngörülen sonuçları dikkat çekici. Sonuçta 5.000 geri dönüştürülmüş kasktan 8.157 lb (3.700 kg) ABS, 2.328 lb (1.056 kg) EPS ve 1.404 lb (637 kg) PC’nin (bir tür plastik) geri kazanılması bekleniyor. Geri dönüşüm süreci ayrıca toplam su kullanımını %50, enerji kullanımını ve CO2 emisyonlarını da %60 oranında azaltacak.

Görsel: Dainese