Yves Rocher Vakfı, “Yaşam İçin Ağaç Dikin” projesi kapsamında, fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut ile Anadolu topraklarına kökleriyle tutunan ve farklı hikayeleri olan ağaçları “Sessiz Gözcüler” sergisinde bir araya getirdi. “Sessiz Gözcüler” fotoğraf sergisi, doğadan aldığını doğaya geri vermek mottosuyla hareket eden Yves Rocher Vakfı’nın “Ağaç Dikmek İçin 100 Neden”inden biri olan “Hikayeler İçin Ağaç Dikin” misyonundan yola çıkarak Mehmet Turgut’un ülkemizde farklı hikayelere sahip 12 farklı ağacı fotoğraflaması ile hayata geçirildi.
Sessiz Gözcüler fotoğraf sergisi kadim Anadolu topraklarının eski tanıklarından olan, her biri farklı coğrafyalarda kök salmış 12 farklı ağacın tarihi ve güçlü dünyalarına tüm doğa severleri ortak ediyor. Kimi aşk, kimi hayatta kalma, kimi umut hikayesi olarak karşımıza çıkan bu hikayeler, bizi geçmişin sosyal ve kültürel yapısını tanımamız üzere bir yolculuğa çıkarırken aynı zamanda ağaçların sadece gezegenimizin geleceği değil toplumların kültürel bellekleri için de mükemmel yapı taşları olduğunu hatırlatıyor.
Kadim Anadolu topraklarında kök salmış 12 farklı ağacın hikayesi
Başarılı fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un fotoğrafladığı, her bir ağacın hikayesini ise oyuncu Yetkin Dikinciler’in seslendirdiği sergi tarihsel ve duygusal bir yolculuk sunuyor. Fotoğraflanan ağaçlar arasında, Zonguldak’taki 4118 yaşındaki Gümeli Porsuğu ve 1100 yaşındaki Porsuk Ağacı, Antalya bulunan 1100 yaşındaki Arapastı Ağacı, İstanbul’da yer alan 1212 yaşındaki Ağıl Çınar’ı gibi bin yaşını aşkın ağaçlar bulunuyor. Varoluşunu insanlığın özgürce yaşamasına adayan Mustafa Kemal Atatürk’ün özgürce büyüyebilmesi uğruna köşkünün yerini değiştirdiği 400 yaşındaki Ulu Çınar da sergide herkesin aşina olduğu bir ağaç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Dünyanın en eski, en büyük ibadet merkezi olan Göbekli Tepe’nin eşsiz doğasının tam ortasında, bir başına bulunan ve gövdesi büyük bir yıldırımla ikiye bölünmüş 96 yaşında yaşlı bir dut ağacı olan Dilek Ağacı da sergi için fotoğraflanan ağaçlar arasında. Bursa’daki İnkaya ve Ağlayan Çınar, Kastamonu’daki Ahlat Ağacı, Kaz Dağları’ndaki Emine Çınarı, Mersin’deki Zeytin Ağacı ve İstanbul’daki Ahtapot Çınarı da bu sergide yerini alan asırlık ağaçlar arasında.
Sessiz Gözcüler fotoğraf sergisi için 8 ayda, 820 saatten fazla mesai harcanırken, 30’u aşkın kaynak taraması yapılarak ve 100’e yakın konu hakkında bilgili kişi ile iletişime geçilerek fotoğraflanacak 12 ağaç belirlendi. Türkiye’nin farklı şehirlerinde yer alan bu ağaçların çekimler için 9.122 km yol gidildi, tamamlanması tam 35 gün sürdü. Bu proje vesilesiyle aynı zamanda Ahtapot Çınarı ve Ağıl Çınar’ın Anıt Ağaç olarak kayıt altına alınma işlemleri başlatılmış oldu.
Yves Rocher Vakfı önderliğinde fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un ölümsüzleştirdiği ve hikayelerini Yetkin Dikinciler’in seslendirdiği 12 özel ağacın hikayesi Yves Rocher sosyal medya kanallarında tüm merak edenlerin dinletisine sunuluyor. Açılışını 7 Kasım 2023 günü Fransız Sarayı’nda yapan sergi açılışın ardından 8 – 16 Kasım tarihleri arasında Akasya AVM’de ve 17-30 Kasım tarihleri arasında Akmerkez AVM’de ziyaretçilere açık olacak.
Yves Rocher Vakfı Hakkında
Yves Rocher Vakfı, doğaya borçlu olduklarını geri verme tutkusuna sahip Jacques Rocher tarafından ‘Kendini doğaya adamak maceraların en asildir.’ mottosu ile 1991 yılında Fransa’nın Bretanya bölgesinde bulunan La Gacilly’de kuruldu. 30 yıl süresince birçok sosyal sorumluluk projesine imza atan ve atmaya devam eden vakıf, kurulduğu günden bu yana doğayı ve biyoçeşitliliği korumayı misyon olarak benimsiyor.
Başlangıçtan bu yana, Fransa’nın La Gacilly köyünden başlayıp şimdi tüm dünyada amacı biyolojik çeşitliliğe bağlılığını kanıtlamak olan Yves Rocher Vakfı çevre yararına hareket ediyor. Yves Rocher Vakfı uluslararası olarak Plant for the Life (Yaşam İçin Ağaç Dikin), Terre de Femmes (Toprağın Kadınları), Yves Rocher Vakfı Fotoğraf Ödülü, La Gacilly Fotoğraf Festivali gibi kültür, sanat ve çevre alanında hayata geçirdiği projeler ile biliniyor.
Yves Rocher Vakfı, 2025 yılına kadar olan yeni hedefi 135 milyon ağac dikimine ulaşmak için Plant For Life – Yaşam İçin Ağaç Dikin projesi kapsamında yaşam için ağaç dikme arzusunu ifade ediyor, insanı ve doğayı destekleyen girişimlere destek olmaktan gurur duyuyor. Dernek aynı zamanda dünyayı değiştirmek için harekete geçen kadınların çevre ile mücadelelerine tam 23 yıldır ışık tutarak, Birleşmiş Milletler’in Binyıl Kalkınma hedeflerinden biri olan kadın özgürlüğü ve eşitliğini desteklemek amacı ile 2001 senesinden bu yana Toprağın Kadınları’nı ödüllendiriyor.
La Gacilly Fotoğraf Festivali ise tamamen ücretsiz olan bu fotoğraf festivali olarak her yıl 350.000 ziyaretçinin gezegenin durumu ve güzelliklerinin farkına varmasını ve bu sayede onu sevmeyi öğrenmesini sağlıyor.
Görsel: Yves Rocher Vakfı