ABD’li şirket Rosotics, büyük ölçekli 3B metal baskıda devrim yaratabilecek bir yenilik üzerinde çalışıyor. Bu yeni teknoloji; hız, maliyet, güvenlik ve enerji verimliliğinde radikal avantajlarla çok büyük boyutlardaki parçaları basabilen “hızlı endüksiyonlu baskı” yaklaşımına dayanıyor.
Rosotics’in kurucusu ve CEO’su Christian LaRosa, piyasadaki metal baskı teknolojilerinin, eklemeli metal üretimi üzerine kurulu olduğuna dikkat çekiyor. Süreç, erimiş metal katmanları birbirinin üzerine biriktiren büyük yazıcılarla gerçekleştiriliyor. Bu süreç seri üretim için çok yavaş ve zahmetli olsa da, küçük çapta üretimler ve hızlı prototipleme için uygun ve etkili bir teknik. Ayrıca günümüzün metal baskı sistemlerinin çoğu, toz metal besleme stoklarını ısıtmak ve eritmek için lazer kullanıyor. Christian LaRosa, lazer sistemlerinin doğasında sorunlar olduğuna da dikkat çekiyor. Bu sorunlardan biri, toz metal besleme stoklarının pahalı ve genellikle tehlikeli oluşu. İkincisi, lazerlerin, gücü ısıya çevirmek için verimsiz bir araç olması. Bu nedenle büyük ölçekli lazer tabanlı sistemler, özel enerji sistemleri gerektirebilir. Christian LaRosa, tehlike unsurunu açıklarken, “bu tür bir güçten yansıyan bir ışın bile doğrudan gözlere çarptığında kullanıcıyı kör etmeye yeterli olabilir” diyor. Dördüncü olarak da bu yöntemlerle oluşturulan parçalara, genellikle daha sonra ısıl işlem uygulama ihtiyacı. Bu da boyut açısından, kullanılan fırının boyutuyla sınırlı kalacağınız anlamına geliyor.
Daha ucuz, daha hızlı ve enerji açısından %30-50 daha verimli
LaRosa, Rosotics olarak tüm bu sorunları aşan yeni bir 3B metal baskı geliştirdiklerini iddia ediyor. Bu yeniliğin uçak ve roket yapımında kullanılacak devasa metal parçaların ucuz, kolay ve hızlı baskısı için yeni kapılar açtığını vurguluyor. Rosotics, indüksiyon yoluyla metale yüksek verimli bir şekilde ısı ileten Mantis isimli yeni bir tür metal 3B baskı kafası tasarlamış, üretmiş ve test etmiş.
Yukarıdaki görüntü, yazıcının nihai versiyonunun hangi boyutta parçalar basabilceğini gösteren bir render.
LaRosa’ya göre bu metali 3B yazdırmanın çok doğal bir yolu. Bu yeni yöntem, lazeri süreçten çıkarıyor. Teli bir nozuldan besliyor ve bu nozulun içinden geçerken onu endüktif olarak ısıtıyor. LaRosa “Biz buna Hızlı İndüksiyonlu Baskı (Rapid Induction Printing / RIP) diyoruz. Bu yenilik sizi çok daha az enerji tüketimiyle aynı hedefe ulaştırıyor.” diyor. Lazer tabanlı tel besleme yaklaşımı ile karşılaştırıldığında, enerji açısından %30-50 daha verimli olduğunu vurguluyor.
Bu yeni baskı teknolojisi, çeşitli metallarle uyumlu. Şirket şimdiye kadar çelik ve alüminyumla kapsamlı testler yapmış ancak LaRosa çoğu metali işleyebilecek şekilde geliştirmeye devam ettiklerini söylüyor. Özellikle havacılıkta yaygın olarak kullanılan malzemelerin mutlaka geçerli olacağını vurguluyor. Çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılan metalleri de (örneğin nikel bakırı ve titanyum) dahil edeceklerini de söylüyor.
Prototip aşamasında olunmasına rağmen müşteriler hazır
Yazıcı şu anda çapı 1-10 mm arasında olan telleri işliyor. Ancak LaRosa bunun gerekirse basitçe püskürtme uçlarını genişleterek kolayca yukarı seviyelere çekilebileceğini söylüyor.
Rosotics, şu an için 8 m genişliğe ve 6,1 m yüksekliğe kadar baskı yapabilen bir prototip geliştirmiş. Baskı işlemi açık havada da gerçekleştirilebiliyor.
Kendisi de bir mühendis olan LaRosa NASA’da üst kademelerdeki insanlara bu teknoloji hakkında sunumlar yapmış. Testlerin de başarıyla gerçekleşmesiyle her şeyin planladıkları gibi gittiğinin altını çiziyor. Nihai ürünü hazırlamaya çok yakınlar ve onu piyasaya sürmek için sabırsızlanıyorlar. “Anlaşma imzaladığımız çok sayıda müşterimiz var. Sistemin bu yıl içinde tam ölçekli teslimatlar için hazır olacağını tahmin ediyoruz.” diyor.
“Sistemimiz, bir roket ya da tank yapımı için çok uygun. Havacılık sektörünün talep edeceği her türlü yapısal parçayı yapabilir. Ağır sanayinin geneline yayılacak şekilde tasarlanmıştır. Enerji, deniz inşaatı gibi alanlarda çok iyi hizmet verebiliriz.” diyor LaRosa.
Görsel: Rosotics