İngiliz sanatçı R James Healy, hatıraları ifade etmek için zoetroplar yapmayı tercih etmiş. Zoetrop’un ne olduğuna dair bir parantez açalım; 1830’larda icat edilmiş, durağan resimleri deviniyormuş gibi gösteren sinema öncesi bir animasyon aracı. Klasik zoetrop’lar, yanlarında küçük delikler bulunan bir silindir gövdeye sahiptir ve iç kısmı resimlerle kaplı olan bu silindir döndürüldüğünde hareketli görüntüler oluşur. Günümüzde sanatçılar tıpkı Healy’nin yaptığı gibi bu analog araçları farklı şekillerde yorumlayarak çağdaş projeler üretmekte. Daha önce yer verdiğimiz çağdaş zoetrop örneklerine şuradan göz atabilirsiniz.
R James Healy, Viktorya dönemine ait bu araçların motorlu versiyonlarını yapmış. Bu motor, silindirleri 120 rpm’de döndürerek sürekli hareket etmelerini sağlıyor. Çizimler yerine ise sıralı 3B baskı parçalar kullanmış. Yapım sürecini ve mekanlarla nasıl ilişkilendirildiklerini merak ediyorsanız sanatçının Intagram paylaşımlarına göz atabilirsiniz.
Zoetropların her biri, sanatçının 2015 yılında yerleştiği Kanada, Vancouver’daki belli komumları temsil ediyor. 2016’da başladığı ve 2022’de tamamladığı seri, şehrin gerçek ve hayali anılarını birleştiriyor. Motor çalıştığında, kısa grafik döngüler hareketli bir desen oluşturmak üzere sürekli tekrar ediyor. Sanatçıya göre sürekli oynatıldığında, döngüsel hareket hipnotik olabiliyor ve izleyicileri meditatif gözleme teşvik edebiliyor.
Hatıraları soyut bir yaklaşımla ifade etmek
Serinin ismi olan “Made in Strathcona”, bölgedeki bira fabrikasının dışında asılı bir kara tahtadan alınmış. Strathcona aynı zamanda, fikrin ilk ortaya çıktığı yerin adıymış. Seride, Vancouver’ın farklı noktalarına dair sanatçının yaşantılarını ya da gözlemlerini temsil eden toplam 3 zoetrop bulunuyor. İsimleri şöyle sıralanıyor: Made in Strathcona: CRAB Park, Made in Strathcona: 9/6 ve Made in Strathcona: Murder on Gore Street.
Sanatçının zoetroplarla anlattığı 3 farklı hikayelerin detaylarını buradan inceleyebilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
81 x 61 x 61 cm ölçülerindeki zoetroplar “form, işlevi takip eder” ilkesine bağlı kalarak tasarlanmışlar. Dış kısımda, içerideki heykellerle maksimum kontrast sağlayan mat siyah renk tercih edilmiş. Bir tepe lambası heykelleri aydınlatıyor ve ışık silindirin içine gümüş renkli bir yüzeyle yansıtılıyor. Zoetropun tabanında, tıpkı elektronik cihazlardaki gibi açma kapama düğmesi bulunuyor.
Görsel: Vimeo