Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
1971’deki Istanbul’un Yüksek Çözünürlüklü Çehresi

1971’deki Istanbul’un Yüksek Çözünürlüklü Çehresi

İstanbul’un iki yakası Boğaziçi Köprüsüyle bir araya gelmeden önce nadir bir analog kamera ve filmle çekilen İstanbul fotoğrafları.

İstanbul gökdelenlerle kuşatılmadan, köprülerle birbirine bağlanmadan ve tek bir hava limanı varken bir turist ziyarete geliyor. Tabii o zamanlar yüksek çözünürlük, 4K görüntü, dijital kamera, selfie çubuğu yok.

Ziyaretçi şehri gezerken dönemin en iyi kameralarından birine tek renkli kare saklayabilen film olan Kodachrome’u takarak bu görüntüleri alabilmiş. Fakat böyle zor bulunan filmlerin baskı işlemleri dönemin teknolojisinin üstünde yer alıyor. Parsons, Kansas’ta bulunan Dwayne’s Photo stüdyosu da o dönem renkli film basabilen dünya üzerindeki tek laboratuarmış.

1969 yılında dijital fotoğraf makinelerinin ilk prototipi yapıldı. 1975 yılında da Kodak mühendisi Steven Sasson ilk dijital fotoğraf kamerasını geliştirdi. Fotoğrafçılığın yapacağı sıçramadan hemen önce çekilen bu Istanbul fotoğraflar tarihi, analog dokusuyla yansıtıp bir dönemin kapanışına da tanık olmayı da sağlıyor.

Fotoğrafların tamamını buradan görebilirsiniz.

Görsel kaynağı; Boston University