Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
100’den Fazla Sanatçıdan Miyazaki için Görkemli Sergi

100’den Fazla Sanatçıdan Miyazaki için Görkemli Sergi

SPOKE ART küratörlüğünde, Miyazaki in Los Angeles Art Show bu sene üçüncü kez usta sanatçının anısını onurlandırıyor.

İlham veren sanatçılara bakarsanız yıllarca kendilerine usta demediklerini ve kendilerine çırak gibi davrandıklarını fark edebilirsiniz. Picasso o kadar çok hiper gerçekçi çizim yaptı ki sonunda Kübizm doğdu ve Picasso usta diye anılmaya başladı. Bir şeyin her açıdan doğrusunu keşfetmeden usta olunmuyor. Ama usta oldunuz mu da tadınızdan yenmiyor. Çünkü çıraklarınız oluyor, sizi örnek alan ve sizden ilham alanlar. Japon film yapımcısı ve canlandırma sanatçısı Hayao Miyazaki de uzun yıllar insanın iştahını kabartan hayal dünyasıyla onu sevenlere ilham verdi. Şimdi de usta sanatçıyı sevenler 3 günlük bir sanat gösterisiyle anıyor.

Miyazaki’nin Çırakları Bir Arada Los Angeles’ta

SPOKE ART isimli Los Angeles’ta bulunan sanat galerisi, Miyazaki in Los Angeles Art Show‘un küratörlüğünü üstlenerek bu sene usta sanatçının anısının onurlandırılmasına ön ayak oldu. 100’den fazla sanatçı filmlerinin ve eserlerinin önemini kutladı.

Miyazaki’nin mirası olan Studio Ghibli küratör ekibe bu etkinlik için ilham kaynağı olmuş. Zaten gerek Japonya’da yeni açılacak tema parkı,  gerek YouTube kanallarının videoları, gerek ayrılan ekibinin yine de o ekolü yaşatması Studio Ghibli’nin sinema tarihindeki önemini anlatıyor bana göre.

Bu sanat gösterisinde de Komşum Totoro, Küçük Cadı Kiki, Yürüyen Şato, Ruhların Kaçışı ve Prenses Mononoke gibi filmler, dünya çapında sanatçılar ve çizerler tarafından kaynak materyal olarak kullanıldı. Bu eserlerden ilham alarak sanatçılar el yapımı, dijital çizim ve heykel gibi farklı dallardan sanat eserleri ortaya koydular. Bazıları klasikleşmiş sahneleri yeniden canlandırırken bazıları daha kavramsal çalışmış ve fikrin ya da karakterin durumuna eğilmiş.

Miyazaki in Los Angeles Art Show 17-19 Ağustos arası Santa Monica, Kaliforniya’da.

Görsel: SPOKE ART