Pandemiyle birlikte hayatın bir parçası olan maskeler sayısız insanın hayatını kurtardı. Öte yandan günlük kullanıp atılan bu maskeler ilerleyen zamanlarda çok daha büyük bir çevre sorununa yol açacak. Pandemi sürecinin başından bu yana her ay ortalama 129 milyar maske ve 65 milyar eldivenin kullanıldığı tahmin ediliyor. Kabaca bir hesapla her ay 452 ton ağırlığındaki maske çöp oluyor. Bu atıkların tahmini olarak 75’i direkt olarak çöplüğe gidiyor ve kimi zaman okyanuslara karışıyor. Maskelerin doğada 450 yıl boyunca yavaş yavaş çözündüğü düşüldüğünde bu durumun vahameti daha net ortaya çıkıyor.
Atık maskelerle doldurulan kanepe
İtalyan tasarımcı Tobia Zambotti, atık maske sorunun özellikle ilerleyen dönemlerde yıkıcı etkisinin ortaya çıkacağını fark ediyor. Bu konuda bir farkındalık yaratmak isteyen Zambotti, COUCH-19 adını verdiği bir koltuk tasarımıyla karşımıza çıkıyor. 10.000’den fazla tek kullanımlık maskeden oluşturulan bu koltuk her ay dünya çapında çöpe giden maskelerin sadece görünen ufak bir yüzü.
Tobia Zambotti, projedeki amacının çöp olarak kabul edilen bir malzemeyi anlamlı bir eşyaya dönüştürmek olduğunu söylüyor. Tasarımcı maskeleri yaptığı bir Facebook çağırısı üzerinden gönüllü bir şekilde topluyor. Her biri kullanılmış olan maskeleri yaklaşık bir ay boyunca saklayarak üzerinde olabilecek potansiyel virüs tehlikesini yok ediyor ve ozonla iyice dezenfekte ediyor. PVC kaplı yapının içine yerleştirilen maskelerin mavi veya beyaz olmasına özen gösteriyor. Bu şekilde kanepenin çöpe giden maskeler konusunda buz dağının görünen yüzü olduğunu vurgulamış oluyor. Zambotti, COUCH-19 üretiminde dış malzeme olarak kullandığı PVC’nin yüzde 100 dönüştürülebilir olduğunun da altını çiziyor.
Maskelerden yapılan buzdağı temalı modüler tasarımda iki küçük ve iki büyük olmak üzere 4 parça bulunuyor. Bu parçalar farklı oturma olanakları sunacak şekilde düzenlenebiliyor. COUCH-19’un üzerinde yer ala etikette ise #ateliertobiazambotti ve #fuckcovidpollution yazıları yer alıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Tobia Zambotti, designboom