Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Volkswagen’den Elektrikli Minibüs Konsepti: BUDD-e

Volkswagen’den Elektrikli Minibüs Konsepti: BUDD-e

Volkswagen CES 2016'da yepyeni elektrikli modüler şasisini ve bu şasideki ilk konsept aracını tanıttı.

Volkswagen’ın CES’te önemli bir elektrikli model tanıtacağı bir süredir biliniyordu. Araç nihayet dün gün ışığına çıktı: BUDD-e.

Volkswagen’in en az Beetle kadar efsaneleşmiş Kombi minibüsünü retro bir tasarımla yeniden ele alan konsept çizimler ve araçlar yıllardır sergileniyordu. Anlaşılan Kombi’nin efsanesi BUDD-e ile devam edecek. Yeni araç tam olarak retro bir tasarıma sahip olmasa da kesinlikle Kombi’nin mirasını taşıyor üzerinde.

BUDD-e’nin en önemli özelliği tasarımı değil. Alman üretici bu modelle aslında önemli bir ürün platformunu da tanıtıyor. Volkswagen yepyeni ve modüler bir elektrikli araç şasisi geliştirmiş. Bundan önce içten yanmalı motorlara göre geliştirilmiş araçlar bir şekilde elektrikle çalışacak şekilde dönüştürülüyorlardı. Çok ağır ve farklı şekilde çalışmak üzere tasarlanıp geliştirilmiş araçları elektrikli otomobile dönüştürmek kendi başına maliyet düşürse de, çıkan ürünler biraz verimsiz oluyordu. BMW’nin bu konuda ilk büyük adımlardan birini atarak tamamen elektrikli doğan BMW i3‘ü geliştirmesi bu alanda otomotiv sektöründe önemli bir kapıyı açmış oldu. İşte yeni Volkswagen BUDD-e konsepti de tıpkı BMW i3 gibi hafif, gelişmiş piller kullanabilen ve tamamen elektrikli otomobillerde kullanılmak üzere geliştirilen bir şaside yükseliyor.

BUDD-e’nin 30 dakikada %80 dolabilen pillerinin tam dolu halde 533km’ye varan bir menzili olduğu açıklandı. 180km/s son hıza sahip araç 100km/s hıza da 6,9 saniyede ulaşabiliyor.

Aracın içi de tam bir konsept gibi. Arka koltuklar ufak bir oturma odası gibi şekilleniyor, ön sağ koltuk arkaya dönebiliyor. Bol ve geniş LED ekranlar hem kokpitte, hem araç içinde cömertçe kullanılmış. Aracın içinde tüm ekranlar çoklu dokunmayı destekliyor. Ayrıca ses komutu da aktif. Hatta sesle kumanda, doğal konuşmayı da algılıyor, “klimanın ısı derecesini düşür” yerine “burası çok sıcak oldu” demeniz yeterli BUDD-e içinde.

Daha fazla bilgi için: The VergeJalopnikDesignboom