Diesel geçtiğimiz yıldan beri, kusurları ve hataları kucakladığı “Go With the Flaw” kampanyasıyla gündemde. Bu kampanya çerçevesindeki yeni filmi yakın zamanda yayına girmişken, şimdi de taklit ürünlerdeki kusurları kucakladığı bir çalışma ile karşımızda.
Sahte ürünler bazen çok iyi yapılıyor, gerçeğinde ayırmak mümkün olmuyor. Bazense her şey doğru görünse bile ürünün adı komik bir şekilde yanlış yazılabiliyor. Sony yerine Sany, Adidas yerine Abidas gibi kullanımlara rastlanabiliyor. 9 Şubat’ta New York’un sahte ve taklit ürünlerle meşhur bölgesi Canal Street’te beliren bir mağazadaki kıyafetler de tam olarak bu sorunu barındırıyordu. Ürünlerdeki tüm logolar “Diesel” yerine “Deisel” ismini taşıyordu.
Hint asıllı sempatik satıcının kapının önünde “Gerçek Diesel ürünleri” diyerek insanlar içeri davet etmesiyle mağazadan girenler, satıcıyla ürünlerin gerçek olmadığı konusunda yer yer komik tartışmalar yaşadı. Ürünlerinin “Diesel” olduğunda ısrarcı olan satıcı; ufak bir harf hatasının önemsiz olduğunu vurgulayıp “1 tanesi 20, 2 tanesi 40” gibi muhabbetlerle insanları satın almaya ikna etmeye çalıştı. Satıcı; kimi müşterilerde de başarıya ulaştı ve ufak pazarlıklarla 15-20 dolara “Deisel” ürünleri almalarını sağladı.
Bu Deisel’lar Gerçek!
Mağazadan giren müşterilerin bilmedikleri bir nokta vardı tabii. Her ne kadar bu ürünler, kör göze parmak bir çakma gibi dursa da aslında halis muhlis Diesel kıyafetlerdi. Ve bu mağaza, Publicis New York tarafından Diesel için hazırlanan bir reklam çalışmasının parçasıydı.
Mağazadaki tüm ürünler Diesel’in tasarım ekibi tarafından sınırlı bir süre için tasarlanmıştı ve her biri tek ve benzersizdi. Dolayısıyla mağazanın açık olduğu günler süresince oradan alışveriş yapan şanslı müşteriler; çok düşük fiyatlara sınırlı üretim, yani dolayısıyla nadir bulunan ve koleksiyonluk, gerçek birer Diesel sahibi olmuştu.
Kampanyanın en güçlü yanı, taklidi taklit ederkenki başarısı. Mağaza da, mağazanın görünümü de, satıcı da, içindeki ürünler de çevredeki benzerlerinden farksız. Satıcının komik yorumları ve müşterilerle girdiği aslında anlamsız diyalog da çalışmanın videosuna benzersiz bir mizah katıyor.
Video, mağazadan alışveriş yapanları kutlarken “Hatalı sandığınız moda anlayışınızın aslında harika bir moda anlayışı olduğunu ispatladınız.” diyerek genel stratejideki “flaw/hata” konusuna gönderme yapıyor.
Diesel’in çakma ürünleri, kendi konumlamasına uydurarak pazarlaması akıllıca bir reklam çalışması. Bu taktik, gerçek taklit sorununa yönelik bir çözüm ya da bir etki sağlar mı orası tartışılır tabii ama bu çalışmayla, markanın amacının taklit meselesini çözmek olmadığı da açık. Yine de Diesel gibi büyük bir markanın, taklitlerini ve çakmalarını hatalarıyla kucaklaması çok ilginç ve yenilikçi bir reklam stratejisi.
Künye:
Reklamveren: Diesel
Reklam Ajansı: Publicis, New York
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Andy Bird
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Luca Pannese, Luca Lorenzini
Yardımcı Yaratıcı Yönetmen: Bryce Hooton (RY), Kristen Koop (SY)
Yetkili Yapım Yönetmeni: Lisa Bifulco
Yönetici Yapımcı: Tim Legallo
İş Yönetmeni: Adrienne Ludvigsen
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Melanie Lyon, James Bundy
Küresel Yetkili Yönetme, Publicis WW / CEO, Publicis Italia: Bruno Bertelli
Yönetici Yaratıcı Yönetmen, Publicis Italia: Cristiana Boccassini
Dijital Yaratıcı Yönetmen: Publicis Italia: Milos Obradovic, Mihnea Gheorghiu
Sosyal Medya Başkanı: Stefano Perazzo
Sosyal Medya Yöneticisi: Doina Tatu
Stratejik Planlama: Noa Dekel
Müşteri Ekibi, Publicis Italia: Barbara Pusca, Camilla Poli
Yapım Şirketi: Rival School Pictures
Yönetmen: Andrew Lane
Yönetici Yapımcı James Blom
Yapım Süpervizörü: Doug Smith
Yapım Süpervizör Asistanı: Connor Vassar
Kurgu: Cosmo Street
Kurgucu: Aaron Langley
Yapımcı: Paolo Solarte
Ses Kayıt / Miksaj: Duotone
Müzik: Alessandro Cristofori, Diego Perugini / Stabbiolo Music
Görsel: YouTube