Facebook, teknoloji tekellerinin en büyüklerinden birisi. Günlük iletişim ve sosyal medya kullanımı alanında nereye adeta adım atsak Facebook’un arazisinde geziyoruz. Facebook’un kullanıcı davranışı, araştırmalar ve deneyler üzerine ayrılmış olan birimi Facebook IQ çatısındaki Ann Mack ve Tomá Beczak, 2020’de dünyayı bekleyen değişimlerin habercisi oldu.
Facebook’un araştırmalarına göre; 2020’de dünya üzerinde internet erişimi olan insan sayısı, olmayanlardan fazla olacak. Mobil, eticaret alanındaki satışların yarısını oluşturacak. Milenyumlular iş gücünün yarısınına karşılık gelecek. Müşteri etkileşimi gerektiren işlerin %85’i robotlara, otomasyona devredilecek.
Gelecekte neler bekliyor?
Kültür, iletişim, ticaret, bağlantı, topluluk. Bu beş başlık özünde Facebook’un dünyaya bakış açısını da yansıtıyor. Kadınların birer cinsel obje olarak kullanılmasının geride kalması, #metoo hareketi, insanların geleneksel cinsiyet rollerini alakasız bulması gibi değişimler kültürü de kökünden etkiliyor. Öte yandan üretkenlik, iyi hissetmek ve şirket başarısı gibi etkenler de kültürü derinden etkileyen faktörler. Çalışmaya bakış açımız, birey olarak iyi hissetme ihtiyacımız da ortak çalışma alanları, serbest çalışan olmak gibi yeni modellerin doğmasını sağlıyor. Kültürel değişim de yaşam şeklimizi farklılaştırıyor, kendimizi yeni şekillerde tanımlıyoruz.
Dijital iletişim dünyaya yayılıyor
Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla beraber mobildeki içerik tüketimimizde hızlandı. Öyle ki, masaüstündeki akışla uygulamadaki akışa ayırdığımız süre arasında bile büyük bir fark var. Bu da bilgi bombardımanı içinde bizim içeriklere gösterdiğimiz ilgi süresi de azaldı. Dikkatimiz çok kolay dağılabilen canlılara dönüştük. Mobildeki bu değişimin bir diğer sonucu ise video tüketim alışkanlıklarının değişmesi. Video içeriklerin tüketimi katlanırken onlara karşı ilgimiz de arttı. Facebook, bunun bir sonraki adımı olarak da sanal gerçekliği görüyor. İnsanların evlerinde düzenli olarak sanal gerçeklikle içerik tüketeceğini iddia ediyor.
Kartopu misali ilerleyen 2020 tahminlerinin üçüncü ayağındaki ticaret de mobilin yaygınlaşmasıyla şekilleniyor. Günümüzde dijital alışverişlerin çoğunluğu mobilden yapılıyor. İnsanların tek tuşla, birkaç işlemle sipariş verebilmesiyle ticaret kavramı da değişiyor. Kullanıcı deneyimi artık satın alma kararlarının merkezine geliyor ve alışveriş basitleşiyor. Burada Facebook’un rolü ise özellikle küçük işletmelerin daha büyük kitlelere ulaşabilmesi veya kendi müşteri ağlarını dijital olarak yaratabilmeleri. Böylece Facebook, geleceğin ticaret dinamikleri arasında da etkili bir güce sahip oluyor.
İnternet erişiminin çevremizdeki tüm cihazlara yayılmasıyla birlikte sanal ve gerçek dünya kavramları arasındaki çizgi de yok oluyor. Nesnelerin interneti ürünleri bizlere yeni iletişim kanalları açıyor. Bunun yanına chatbot’lar da eklenince hem markalar hem de bireyler için yeni deneyim alanları oluşuyor. İnternetin yaygınlaşması ise gelişmemiş ülkelerin de dünya ile bağ kurmasını sağlıyor. Kendi işlerini internet üzerinden yürütenlerin, bilgiye istediği anda ulaşabilenlerin sayısı dünya genelinde artıyor.
Topluluk kavramı ise 2020’nin temelini oluşturacak son basamak. Yakın çevremiz ve samimi olduklarımızdan küresel tek bir topluluk olmaya kadar her basamakta iletişim yeni kanalları açılıyor. Facebook da iletişimin ana öğesi olduğu için video, metin, görsel, canlı yayın gibi her kanalı üzerinden kurulan iletişimi kucaklıyor. Bir yere ait olma hissini topluluk kavramıyla bütünleştiren Facebook dijital ve fiziksel toplulukların her birinin değerli olduğunu söylüyor.
Görsel: Bigumigu
Manşet görseli: Facebook