Toyota Mirai, geleceğin otomobili olarak konumlanan bir otomobil. Hidrojen yakıt hücreli bu otomobil, yalnızca su buharı salımı yaparak çevreyi düşünüyor, bir depoyla 500 km’nin üzerinde yol yapıyor. Bu çevre-dostu, son teknoloji otomobili tanıtmak içinse buna uygun bir tanıtım gerekiyor tabii. Saatchi LA de teknoloji ve bilim meraklılarının ilgisini çekmek için reklam yazarları yerine yapay zeka tarafından yaratılan binlerce reklamdan oluşan bir kampanya yaratıyor.
Toyota Mirai’nin kimlere seslendiğini anlamak için hedef kitleye bakıldığında bu otomobilin öncelikle teknolojiyle haşır neşir insanların dikkatini çekeceği anlaşılmış. Yani mühendisler, psikologlar, bilim insanları… Dolayısıyla hedef kitle oldukça farklı insan tiplerinden oluşuyor. Bu nedenle her potansiyel alıcıyı yakalamak için hepsine özel bir reklam yaratılmasına karar verilmiş. Bunu da yapmak için yapay zekadan daha iyi bir yol olabilir mi?
Facebook üzerinde yayına giren “Thousand Ways to Say Yes” (Evet demenin bin yolu) isimli kampanya; Toyota Mirai için IBM’in süper bilgisayarı Watson ile geliştirilen yapay zeka tarafından yazılan binlerce farklı reklamdan oluşuyor. Bunu yapmak için de önce Watson tamamen serbest bırakılmamış tabii. Önce brief’e uygun, isteneni anlatan bir çerçeve belirlenmiş. Reklam yazarları (bildiğimiz insan, yapay zeka değil) konum, davranış iç görüleri ve meslek bilgilerine dayanan ve otomobilin özelliklerini anlatan 50 metin yazılmış.
Kapsamlı Bir Öğrenme Süreci
Bu metinler daha sonra Watson’u eğitmek için kullanılmış. 2-3 aylık süre sonunda yapay zekanın manalı cümleler kurmayı öğrenmesi sağlanmış. Watson, interneti de tarayarak kelime ve cümlelerden oluşan nöral bir ağ yaratmaya başlamış. Bilim ve teknoloji seven insanların ne olduğunu iyice anlayan Watson, böylece elindeki veriyi kullanarak insanlar tarafından yazılmış gibi duran binlerce farklı metin yaratabilir hale gelmiş.
Çalışmanın ilk zamanlarında Watson’un sunduğu cümleler elbette ki oldukça anlamsız cümleler. Ancak Watson giderek hem doğru cümle yapısı içeren, hem bir anlam ifade eden, hem de bağlama uygun cümleler yazabilir olmuş. Yani ilk ayda dilbilgisi açısından bile düzgün olmayan cümleler kurulurken ikinci ayda “Evet, yapışkan erkek kardeşim burada.” seviyesine gelinebilmiş. Bir sonraki denemede ise “Evet, imkanları sevenler için.” diyerek doğru yolda olunduğunun sinyallerini vermiş. Çıkan sonucun iyi ya da kötü olarak değerlendirilmesi ile yapay zekanın öğrenmesi pekiştirilmiş. Yaklaşık 3. aya gelindiğinde kullanılabilir cümleler de ortaya çıkmaya başlamış.
Farklı İnsanlara Farklı Metinler
Sonuç olarak bugün SXSW Interactive Innovation Awards finalistlerinden olan Toyota Mirai AI; insanların bulmakta zorlanabileceği kıyıda köşede kalmış ya da fazlasıyla bilimsel iç görüleri bulup anlamlı bir metne çevirebiliyor. “Evet, böcekler için daha iyi bir gelecek.” ya da “Evet, ayda bile kafaları çevirecek.” gibi metinlerle neredeyse espri bile yapabiliyor denebilir.
Sadece Facebook üzerinde yayınlanan kampanyanın tüm videolarının görünümü aynı. Belli bir fonda dönen kamera açısıyla çekilmiş Toyota Mirai ve üzerinde gördüğümüz “Evet” ile başlayan mavi fontla yazılmış metinler. Ancak, metinlerin hepsi farklı. Bu binlerce farklı metin, 100 farklı Facebook demografiğine uygun içerik sunuyor. Yani, bu reklamı görüyorsanız bunun sizin ilgi alanlarınıza uygun, size seslenen bir reklam olması muhtemel.
Kampanya her ne kadar başarılı olsa da yapay zekanının gerçek reklam yazarlarının yerini alabilmesi zor görünüyor. Belli bir çerçeve içerisinde metin üretmek anlamında potansiyel vadetse de gerçek anlamda yaratıcı bir fikir içermesi ve buna uygun bir kampanya geliştirilmesi pek mümkün değil gibi. En azından şimdilik. Dolayısıyla reklam yazarlarının henüz paniğe kapılmasına gerek yok.
Görsel: YouTube