Genellikle dünya klasmanındaki atletlerin, sporcuları hareket halindeyken fotoğraflayan profesyonel fotoğrafçı Levon Biss, hazırladığı yeni fotoğraf serisinde hareket kabiliyetini uzun süre önce yitiren, Oxford Doğal Tarih Müzesi’nde sergilenen böcek türlerini fotoğraflamayı tercih etti.
Microsculpture (Mikroheykel) adındaki proje, Biss’in oğlu tarafından evde yakaladığı böcekleri detaylı olarak fotoğraflamasıyla birlikte ortaya çıktı.
Biss, Oxford Doğal Tarih Müzesi’ndeki böcekleri fotoğraflama konusunda bir hayli seçici davrandı ve müze koleksiyonunda yer alan böceklerin %99’a yakın bir kısmını fotoğraflamayı reddetti. Bunun sebebi ise Biss’in doğru boyutlardaki ve doğru renklerdeki böcekleri aramasıydı.
Bu minik canlıların her birini maksimum detay ile fotoğraflayabilmek adına böceklerin her parçası için farklı ışık kurulumu kullandı. Örneğin, böceğin anteni için ayrı, antenin yansıması için ayrı, gözleri için ayrı ışık kullanan Biss, böceklerin 30 farklı kısmını büyük bir özenle fotoğrafladı.
Mikroskop merceği kullanarak çekilen fotoğraflar, elde edilmek istenen görüntü ortaya çıkana kadar 8.000-10.000 poz çekilerek ve her pozda fotoğraf makinesini yalnızca 10 mikron (1 saç teli kalınlığının 1/7’si kadar) hareket ettirilerek gerçekleştirildi.
10 binden fazla fotoğrafın bulunduğu koleksiyonda, her bir fotoğrafın tamamlanıp son halini alması yaklaşık 2 haftayı buldu.
Oxford Üniversitesi Doğal Tarih Müzesi’nde gerçek böceklerin hemen yanında sergilenecek olan Microsculpture serisi, 30 Ekim’e kadar meraklıları tarafından ziyaret edilebilecek. Eğer İngiltere’ye gitme fırsatınız yoksa Biss’in Microsculpture serisinde yer alan 22 fotoğrafa buradan ulaşabilirsiniz.
Görsel: Microsculpture, Vimeo