Geçtiğimiz birkaç on yılda insanoğlunun bilim ve teknoloji alanında büyük mesafeler katettiğinin hepimiz farkındayız. Son kullanıcıya ulaşan icatlardan tutun da ucu bucağı bilinmez galakside bıraktığımız ayak izlerine kadar hem de. Bütün bu gelişmeler aslında tek bir ortak amaca hizmet etmekte: insanoğlunun yükselişi. Antik uygarlıklardaki büyücülerin, orta çağdaki simyacıların ve günümüzdeki biyolojik mühendislerin tek bir amacı var aslında, insanı daha yaşayabilen bir varlık haline getirmek. Fakat insan vücudu kapalı bir sistem olduğu için hayati sistemlerimizden birinde çıkan bir sorun kolayca bütün sistemlerin faaliyetlerini aksatmasına yol açıyor. İşte tam bu noktada sahneye insan yapımı modüler bir canlı olan OSCAR çıkıyor.
OSCAR insan eliyle üretilmiş, bağımsız çalışabilen parçalardan oluşan canlı bir organizma ve kendisi Hollandalı yönetmen Floris Kaayk’ın yeni hikayesi The Modular Body’nin 2 ana karakterinden biri. Hikayemizin diğer ana karakteri Cornelis Vlasman her ne kadar ismi kulağa Bond kötüsü gibi gelse de aslında kendisini insanoğlunun gelişimine adamış bir biyolog.
Birbiriyle genel çerçevede bağlantılı olan 56 videodan oluşan hikayemizde Cornelis Vlasman’ı Project Oscar’ın açılışını yaparken görüyoruz. Project Oscar, dört tane alanında öncü bilim insanı tarafından kendi imkanlarıyla ve destekçiler yardımıyla kurulan bir laboratuvar. Ekibin tek amacı Vlasman’ın derisinden elde edilen kök hücreler ile 3B basılarak üretilmiş organ modüllerden oluşan Oscar’a hayat vermek. Az önceki cümleyi okuduğunuzda size hiç kurguymuş gibi gelmemesini nedeni Floris Kaayk’ın hikayeyi büyülü bir doğallıkla işlemesinde yatıyor. Yakın bir gelecekte hepimizin görmek isteyeceği bu hikayeyi adeta şu an pencereyi açtığınızda gördüğünüz dünyada yaşanıyormuş gibi takip edebiliyorsunuz.
Medya, laboratuvar testleri, Vlasman’ın geçmişi, tasarım süreci, üretim süreci, modüler sitemin açıklanması ve laboratuvar özellikleri olmak üzere 7 alt başlık altında kategorize edilmiş videolar hangi ucundan başlarsanız başlayın sizi OSCAR’ın hikayesini bir haber bültenindeymişcesine takip etmenize olanak veriyor. Yapımcı ekip tarafından modern bir Frankenstein hikayesi olarak tanımlanan hikayede günümüz biyo-mühendislerine de; “Kök hücreler şu güne kadar şimdiki organlarımızın yerini alacak yeni organlar üretmek için kullanıldı ama biz bu fırsatı insanoğlunu olduğu gibi sürdürmektense onu yeniden tanımlamak için kullanacağız.” denilerek profesyonel anlamda çok samimi bir taş atılıyor.
Görsel: YouTube