Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
IFA 2014 – Ev ve Görüntü Teknolojileri

IFA 2014 – Ev ve Görüntü Teknolojileri

Internationale Funkausstellung Berlin 2014’te öne çıkan ürün ve teknolojiler.

Internationale Funkausstellung Berlin veya basit kısaltmasıyla IFA fuarı 1924’ten bu yana düzenlenen bir teknoloji fuarı. O yıllarda hakim teknoloji radyo olsa da günümüzde çok daha geniş bir yelpaze ile organize ediliyor. Pek çok teknoloji geliştiricisi ise bu yeni ürünlerini bu fuarda tanıtmayı seçiyor. Bu nedenle fuarın öne çıkan ürünlerini Bigumigu olarak derlemek istedik. Bu konuda da Türkiye’deki en iyi teknoloji içerik üreticilerinden LOG’dan yararlandım.

IFA 2014’te bir çok ürünü ve teknolojiyi dört kategori altında sınıflandırdım. Bunlar; Akıllı Telefonlar, Ev ve Görüntü Teknolojileri, Giyilebilir Teknolojiler ve Bilgisayar Teknolojileri.

Ev ve Görüntü Teknolojileri

4K çözünürlüklü ekranlara dahi gözümüz alışmamışken Dell 5K çözünürlüklü ekranı olan UltraSharp 27 Ultra’yı tanıttı. Bu monitör dünyanın ilk 5K teknolojili monitörü olma özelliğini taşıyor.

5.120 x 2.880 piksel çözünürlük değerleri QHD’nin dört, Full HD’nin ise 7 katı çözünürlük anlamına geliyor. PremierColor teknolojisiyle birlikte yansıma yapmayan cam bulunuyor. Monitörün diğer özellikleri ise 16W Harman Kardon hoparlörleri ise immersive ses teknolojisini sunuyor. Altı USB bağlantı noktası, dahili kart okuyucu ise cabası. Ürünün fiyatının ortalama 2.500 dolar olması bekleniyor. (LOG yazısı)

Aksiyon kameralarda GoPro’nun hegemonyasına son vermeyi amaçlayan Sony, Action Cam Mini’yi IFA 2014’te tanıttı. Bugüne kadar ürettiği en küçük aksiyon kamerası ünvanına sahip olan bu ürün 63 gram ağırlığında. Aynı alandaki rakibi GoPro Hero3+ Black Edition ise 74 gram ağırlığında. Aksiyon kameraların en önemli özelliği olan ağırlık ve taşınılabilir alanında Sony, rakibine karşı büyük bir hamle yaptı.

Wi-Fi ve NFC gibi bağlantı teknolojilerini de içinde barındıran bu kamera kontrol ve iletişim gücünü de yanında getiriyor. RM-LVR2V Live-View Uzaktan Kumandası ile birlikte ise cihaza dokunmadan kontrol edebiliyorsunuz. Göğüs, baş, sırt çantası, kol gibi alanlara rahatça bağlamanızı sağlayan ekipmanlarıyla alternatif kullananlara da uyum sağlıyor. Su altında ise 5 metreye su sızdırmadan kayıt alabiliyorsunuz. Uzaktan kumandası ile satın almak isterseniz 350 dolar olan bu ürüne, ekipmanı istemediğiniz takdirde 250 dolara sahip olabiliyorsunuz. (LOG yazısı)

Philips, Spotify kullanıcı için tasarladığı Philips Spotify isimli çok odalı hoparlörlerini IFA Fuarında kullanıcıların deneyimine sundu. Spotify Connect özelliği ile uygulamaya bağlanan cihaz direkt olarak hoparlöre şarkı aktarma imkanı sunuyor. Sonos’un Play:3 hoparlörüne rakip olarak geliştirilen hoparlörlerden SW700M ürün kodu Philips Spotify ürünü içinde iki adet 2.5 inç tam aralıklı hoparlör sürücü ve iki adet genişletilmiş bas portuna sahip. Akıllı telefon ve tabletlerle uyumlu olan cihaz Ekim ayında piyasa Avrupa’da raflardaki yerini alacak. SW700M ürünü 99,99 Euro’dan, SW750M ise 149,99 Euro’dan satışa çıkacak. (LOG yazısı)

Gelişen görüntü teknolojisi ile birlikte farklı bütçelere göre değişen ürün çeşitleri de duyurulmaya başlıyor. Philips, IFA’daki sunumda 4K televizyon için ürettiği medya oynatıcıyı tanıttı. Android işletim sistemini kullanan medya oynatıcı UHD 880, HEVC (yüksek verimli veri kodlama) formatındaki içerikleri alarak mümkün olan en yüksek görüntü kalitesiyle Philips televizyonlarda görüntüleme imkanı tanıyor. 2013 ve 2014 yılında piyasaya çıkan UHD televizyonlarla uyumlu olan medya oynatıcı, Wi-Fi, Ethernet ve USB üzerinden HEVC formatındaki videoları algılıyor. Google’ın yakında piyasaya süreceği Android L işletim sistemini kullanan ürün 2015’in ilk çeyreğinde Rusya ve Avrupa’da 249 Euro ile satışa çıkacak. (LOG yazısı)

Sony, fuarda yeni 4K VPL-VW300ES seri numaralı ev sinema projektörünü tanıttı. Full HD’den dört kat yüksek görüntü kalitesine sahip olan VPL-VW500ES ve VPL-VW1100ES modellerinden sonra VPL-VW300ES modeliyle ürün yelpazesini genişletti. Derin kontrast ve hızlı hareket özelliklerinin yanı sıra 4K görüntü için 4K SXRDTM panel teknolojisini kullanıyor. 1500 lümen parlaklığı, daha canlı tonlar ve geniş renk aralığı sunuyor. Ürün aynı zamanda HDMI 2.0 ve HDCP 2.2 bağlantılarını destekliyor.

Ön hava girişli soğutma sistemi ile daha geniş kurumlum desteği sunan cihaz, geniş kaydırma aralığı ve 2.06 yakınlaştırmalı motoru ile tavana montaj sırasında fazladan platform kullanımına ihtiyaç duymuyor.(LOG yazısı)

Android desteği ile birlikte daha geniş ürün geliştirme imkanı bulan Philips, kavisli televizyon pazarına oldukça iddialı geliyor. Android işlerim sistemli ve kavisli ekranlı ilk Philips 4K Ultra HD televizyonlar IFA’da tanıtıldı. 55 inçlik Philips 8900 4k Ultra HD TV ile Philips de bu dünyaya adım attı. Birinci sınıf resim kalitesi ile 1000 Hz Perfect Motion Rate Ultra ve Ultra çözünürlük özellikleri bulunuyor. Local Contrast özelliği, LED aydınlatmayı dinamik olarak uygulayan sensör tabanlı Micro Dimming Pro teknolojisi ve üç yönlü Ambilight özelliği bu ürünün öne çıkan önemli özellikleri. Arkasında klavye bulunan akıllı kumandası ve sesli komut sistemi ile televizyonu kontrol etmek ise oldukça kolay. Aynı zamanda Google Play desteği ile de geniş uygulama seçenekleri sunuyor. (LOG yazısı)

Cyber-Shot QX100 ve Cyber-Shot QX10 isimlerini taşıyan lens-kameralar ile cep telefonu fotoğrafçılığında yeni bir sayfa açan Sony, bu aileye QX1 ve QX30 ismindeki iki yeni ürün daha ekledi. QX30 isminden de anlaşılacağı gibi 30 kata kadar yakınlaştırma yapabiliyor. 24-720 mm f/3.5-6.3 optik zooma sahip olan lens 20.4 megapiksel çözünürlüğe sahip. Düşük ışıkta rahat fotoğraf çekmenizi amaçlayan Sony, QX30’un azami ISO değeri 12.800 olarak açıkladı. 1080p çözünürlükle video kaydetmenize imkan sağlayan lens-kameraya aynı zamanda MicroSD kart takarak telefon hafızasını kendinize saklayabilirsiniz. Dolu batarya ile 200 kare fotoğraf veya 45 dakika HD video kaydı yapabiliyorsunuz. Gelecek ay satışa çıkacak QX30’un fiyatı ise 350 Dolar.

Lens-kameraların amiral gemisi olmayı amaçlayan QX1 ise 20.1 megapiksel çözünürlük ve APS-C sensörleri ile telefonunuzu kullanarak DSLR kalitesiyle fotoğraf çekmenizi amaçlıyor. 16.000 azami ISO değerine sahip olan lens ile 1080p video çekimi yapabiliyorsunuz. Dolu batarya ile 440 kare fotoğraf veya 150 dakika video kaydı gerçekleştirebiliyorsunuz. Kasım ayında piyasa çıkacak olan lens-kameranın fiyatı ile 400 Dolar duyuruldu. (LOG yazısı)