Araç paylaşım adını alan oto kiralama modelini tüm dünyada Zipcar meşhur etti dersek sanırım abartmış olmayız. Sabit konumlu ofislere giderek günlük bazda ücretlendirme sistemleriyle araç kiralama iş modelini esneten bu yeni sistemde araçları kentte dağınık şekilde bulunan parklardan kolayca alıp saatlik ücretle ödeme yapabiliyorsunuz. Ülkemizde bu modeli Yoyo, “kullan bırak otomobiller” sloganıyla yaygınlaştırmaya başladı. Tabii Yoyo’nun araç parkının özellikle premium modellerden oluşması, ulaşım ihtiyacından ziyade deneyim yaşamaya odaklı bir görüntü de çizdi.
Mobicar ise, odağında tam olarak ulaşım ihtiyacını bulundurmayı hedefleyen bir araç paylaşım platformu. Araç parklarını özellikle toplu taşıma merkez istasyonlarına yakın noktalara kurmaları da bunun bir sonucu. Boğazı vapurla geçip bulunduğunuz yakada işlerinizi otomobille halledip tekrar vapurla kendi yakanıza geri dönmek, metrobüsle geldiğiniz merkezi noktadan bir araç alıp varış yerinize ulaşmak gibi çözümler için ideal bir platform olarak konumlandırıyor Mobicar kendini.
Emir Dino Günel, Hollanda’da yüksek öğrenim yaptığı sırada bu tip modellerin ülkemiz, özellikle İstanbul için uygun olabileceğini düşünmüş. Mobicar’ı kurduklarından beri kendi öz sermayeleri ile yürütüyorlar işi, şirket hiç dış yatırım aramamış. Şu anda Mobicar sistemine kayıtlı toplam 2.100 üye var. Kurulduktan bugüne kadar 5.000’e yakın rezervasyon yapılmış ve toplam 60.000 saat gibi bir kullanım gerçekleşmiş. Bu sayede Mobicar sisteminde şu ana kadar 500.000 kilometre yol katedilmiş. Bu arada dünya verilerine de bakacak olursak: Frost & Sullivan verilerine göre bugün tüm dünyada 70.000 paylaşım araç ve bu araçlar tam 3 milyon kişi tarafından kullanılıyor. 2020’de bu sistemde araç sayısının 240.000’e, üye sayısının ise 15 milyona yükselmesi bekleniyor.
Bendeniz ve Mobicar kurucusu Emir Dino Günel.
Mobicar’ın hedefleri arasında belediyelerin akıllı kent ulaşım sistemlerine entegre olmak da var. Böylece, Mobicar’a üye olduktan sonra örneğin toplu taşıma için kullandığınız İstanbul Kart’ınızla Mobicar araçlarını da açıp kullanabileceksiniz. Bu entegrasyon gerçekleşirse, İstanbul gibi kimi zaman bir noktaya ulaşabilmek için ciddi lojistik çalışmalar yapılması gereken bir kentte toplu taşımaya alternatif değil, tamamlayıcı bir unsur olarak araç paylaşımı da aboneliklerimiz arasına girecektir diye düşünüyorum.
Mobicar’la ilgili detaylı bilgiler kendi sitesinde.
Araç paylaşımının geleceğiyle ilgili Frost & Sullivan’ın verisiyle hazırlanmış bu başarılı görselleştirilmiş veri sitesini inceleyebilirsiniz: futureofcarsharing.com