Dean Kamen inanılmaz bir özgeçmişe sahip insanlardan. Sağlık ve mobilizasyon alanlarında çok önemli buluşları var. Kendi başına 440 patentin sahibi Kamen. Şeker hastaları için geliştirilmiş ilk giyilebilir insülin pompasından, Segway’e kadar birçok farklı ve önemli teknolojinin mucidi kendisi. Şirketi DEKA’nın DARPA için geliştirdiğirobotik protez kol, kendi alanında devrim yaratan bir ürün.
DEKA dünyada kolayca çözülebilecek büyük sorunları tespit edip çözmekle de uğraşıyor. Elektrik ve suya olan kısıtlı erişim de DEKA’nın odaklarından birisi. Bugün her 20 saniyede bir çocuk, temiz su erişimiyle ilgili bir hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Dünyada su sorunu yaşanan bölgeler, genellikle alyapısı gelişmemiş bölgeler olduğundan buralarda elektriğe de erişim kısıtlı. Kamen’in söylediğine göre dünya nüfusunun %20’si elektriksiz yaşıyor.
Dean Kamen’in kurduğu DEKA’nın en önemli projelerinden birisi, oldukça mobil ve muadillerinde göre az enerji ihtiyacı olan bir su arıtma cihazı. Slingshot adlı bir teknoloji kullanan bu arıtma cihazları, buhar sıkıştırmalı damıtma (VCD) denilen bir teknolojiyle herhangi bir su kaynağını (nehir suyu, okyanus suyu, hatta su birikintisini) içilebilir suya dönüştürebiliyor. Bu makinelerin bir tanesi, bir günde 800 litre temiz su üretirken saatte ortalama 1kWh kadar elektrik tüketiyor.
DEKA bu cihazı geliştirirken konsept olarak kalmayıp, gerçekten de dünyanın en ücra köşesine bile ulaşmasını istediği için çok zeki bir partnerle iletişime geçmiş. Dünya’da dağıtım gücü ve erişimi en yüksek marka: Coca-Cola. Muhtar Kent projeye çok inanmış ve Coca-Cola işe tam destek vermiş.EKOCENTER adlı kiosklar da böyle doğmuş. Bu kiosklar hem DEKA’nın su arıtma cihazlarını bünyelerinde bulunduruyor, hem de güneş enerjisiyle desteklenen birer şarj sebili olarak mobil cihazlara elektrik sağlayabiliyorlar. Her EKOCENTER Coca-Cola’nın bizzat eğitip kredi verdiği kadın girişimciler tarafından işletilecek. 2015 sonuna kadar gelişmekte olan ülkelerdeki kentlerde toplam 1.500 ila 2.000 adet EKOCENTER kurulması planlanıyor.
Dean Kamen konuşmasının diğer bölümündeyse, kurucusu ve başkanı olduğu FIRST vakfını ve bu vakfın çalışmalarını anlattı. FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), kendi misyonunu her yaştan öğrenciye; bilimin, teknolojinin ve problem çözmenin zevkli ve ödüllendirici olduğunu göstermeyi bir yandan da bu olguların başarılı bir kariyer ve hepimiz için parlak bir gelecek için kanıtlanmış yollar olduğunu aktarmak olarak açıklıyor.
FIRST, çocuklara bilim ve teknolojiyi öğretmek için spor ve eğlenceyi kullanıyor. Kamen: “Bu sektörler zaten çocuklarımızın dikkatini çekmek için uğraşırken beden biz de aynı metodu kullanmayalım?”. Kamen’in yaygın eğitim sistemimizle ilgili şu cümlesi oldukça dikkat çekici: Okullar çocukları birer soru işaretinden, noktaya çeviriyor. Her çocuk dünyaya bilim adamı olarak geliyor, eğer çocuğun içindeki merak duygusunu vereceğimiz eğitimle sürekli canlı tutabilirsek tüm çocuklar birer araştırmacı olabilir. FIRST’ün her yıl düzenlediği yarışması FIRST Robotics Competition’ın 2014 mücadelesi “hava yardımı” temasıyla gerçekleşmiş.
Sunum sonunda yarışmacı çocuklar robotlarıyla sahneye geldiler. Robotler salondaki yoğun kablosuz internet kullanımı nedeniyle demo gösteriyi yapamadıysa da büyük bir alkış almayı başardılar.