Konsepti ilk olarak Şubat 2024’te tanıtan tasarımcı, CROSSER’ı revize ederek ilk versiyonun kusurlarını gidererek ikinci bir versiyon hazılamış. Kapılar artık su hattının üzerinde ve tasarımcı, daha fazla alan için otonom amfibi aracın genişliğini artırıyor. Ayrıca koltuğun yüksekliğini yere kadar indiriyor ve elektrikli minibüs benzeri aracın taksi hizmeti verebilmesi için bir de uygulama geliştiriyor.
Bernardo Pereira da CROSSER’ı modüler bir araç olarak kurgulamış. Arkasında kargo alanı bulunan iki kişilik bir kamyonet olabileceği gibi acil müdahale gibi saha operasyonları için bir taşıma aracı da olabiliyor. Araç acil durum taşıma aracı olarak kullanılacaksa tamamen eller serbest ayarı yerine karma bir kokpitle donatılıyor. Bu şekilde sürücü, yardımcı otonom sürüş özelliğine sahip manuel direksiyonlu bir aracın başına geçmiş oluyor. Aracın henüz sadece konsept aşamasında olduğunun; başka bir deyişle henüz hayata geçirilmiş gerçek bir ürün olmadığının altını çizmek isterim.
Modüler aracın kurulumu simetrik iki düzlemle değiştirilebiliyor. Kabin pürüzsüz, hatları yuvarlak bir dikdörtgen şekle sahip. Her iki tarafta iki tane olmak üzere toplamda dört koltuğu ve ortada da bol miktarda bacak mesafesi var. Bu alan aynı zamanda yolcuların yolculuk sırasında eşyalarını yanlarında bulundurmaları için geçici depolama alanı olarak da kullanılıyor. Dışarıda ise aracın kapılarında NFC teknolojisi bulunuyor. Gerekirse hoparlör gibi iç donanımlar da eklenebiliyor.
Acil müdahale aracı olarak avantaj sağlayabilir
NFC teknolojisine sahip olması, yalnızca rezervasyon yaptıran yolcuların araç kapılarını açabileceği anlamına geliyor. Yolcular, akıllı telefonlarını kapılardaki LED ekrana yaklaştırdığında, otomobilin kapıları da otomatik olarak açılıyor ya da kapanıyor. Koltukların altındaki sensörler yolcuların ağırlığını algıladığında kayarak kapanıyor. CROSSER’ın dışındaki ekran aracın çevresine olan hakimiyetini sağlıyor. Ayrıca otonom sürüş için kameraları ve sensörleri de gizliyor. Sensörler ve kameralar sayesinde sürüş modlarındaki değişiklikleri tespit edebiliyor. Araç bu ayarları kendisi yapıyor.
Otonom amfibi araç CROSSER, kanal vb su yollarına girip çıkarken hızlanmadan önce yavaşlıyor. Karada ve suda sürüş arasında uyum sağlamak için ön tekerlekler 30 derece dönebiliyor. Kara yoluna geri döndüğünüzde CROSSER’in süspansiyonu otomatik olarak kara yolu koşullarına uyum sağlıyor.
Hem karada hem suda, Seviye 5 özerkliğe sahip bir otonom araç haline gelmesi hedefleniyor
Tasarımcı Bernardo Pereira, aracın son teknolojiyle donatılmış olmaı sayesinde su ve kara ortamlarında sürüşte Seviye 5 özerkliğe ulaşmasını hedeflediğini söylüyor. Bu teknolojiler arasında RADAR, LIDAR, ultrasonik sensörler ve otomobilin çevresinin dijital görüntüsünü yakalayabilen termal kameralar yer alıyor.
Konsept otonom amfibi aracın güvenlik özellikleri için CROSSER, gerçek zamanlı izlemeyi kullanıyor. Sensörleri ayrıca çarpışmaları veya darbeleri algılıyor ve otomobili ve yolcuları aynı anda korumak için aracın içinde ve dışında hava yastıklarını otomatik olarak açıyor. Ayrıca tüm yolcular emniyet kemerlerini takmadıkça araç çalışmıyor. Acil bir durumda her yolcunun koltuğunun üzerindeki ‘durdurma’ düğmesine erişimi bulunuyor. Ayrıca aracın yan tarafında harici bir acil durum yüzdürme cihazı bulunmakta. Su yollarında sorunlarla karşılaştığında, yolcular acil müdahaleyi beklerken araç, yüzer sistemi kendi başına fırlatıyor.
CROSSER, su yollarında tahrik sağlamak üzere hidrojet çıkışlı beş bölüme sahip. Tekerlek akslarının yanına yerleştirilmiş bir yerleşik bilgisayar var. Elektrikli sürüşün pilleri, ağırlığı dengelemek için merkezde bulunuyor. Ağırlık dağılımından bahsetmişken, aracın üst ana gövdesi, toplam yükün azaltılması için alüminyum ve magnezyum alaşımlı elemanlarla birlikte geliyor. CROSSER’ın alt kısmında suyun içinde yüzmesine yardımcı olacak ve batmasını önleyecek farklı türde bir alt gövde bulunuyor.
Gövdede, kaldırma kuvveti sağlamak için poliüretan köpük kullanılmış ve itiş için suyu dışarı atmak üzere her iki uçta iki adet olmak üzere dört çıkış bulunuyor. Gövde ayrıca su girişi için dört açıklığa ve su akışını artırmak için her jetin içinde pervanelere sahip. Aracın daha stabil olmasını ve suda daha kolay yönlendirilebilmesini sağlamak için önceki versiyona göre gövdenin alt sırtı alçaltılmış ve eğimi artırılmış. Konsept otonom amfibi araç, tekerleklerin içine ve fren disklerinin arkasına yerleştirilmiş dört elektrik motoruna sahip. CROSSER’in şarj portu otomobilin suya batmaya karşı korunan köşelerinden birinde bulunuyor.
Görsel: Bernardo Pereira