Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Getty Müzesi, İllüstrasyonlarla Bezeli Orta Amerika El Yazmalarını İnternete Açtı

Getty Müzesi, İllüstrasyonlarla Bezeli Orta Amerika El Yazmalarını İnternete Açtı

Getty Müzesi, meşhur Floransa Kodeksi'ni dijitalleştirip internete açtı ve bu kodeks bir video oyununun da ilham kaynağı oldu.

16. yüzyıla ait nadir el yazmalarını içeren dijital arşiv, Orta Amerika’daki günlük yaşamı ve gelenekleri anlatan yaklaşık 2.500 elle boyanmış illüstrasyon içeren ansiklopedik bir koleksiyon. Kodeks toplam 12 kitaptan oluşuyor. Metin, özellikle tarihin sömürgeci bakış açılarından türetildiği göz önüne alındığında, bölgenin yerli halkı açısından en önemli tarihi kaynaklarından biri olarak kabul edilmekte. Meksika kültürü, Aztek İmparatorluğu ve Meksika’nın fethi hakkında da en güvenilir bilgi kaynağı olarak kabul ediliyor. Dijital arşiv, metinleri ve görselleri aranabilir hale getirerek içeriğe pratik bir şekilde ulaşmayı sağlıyor.

Ünlü Medici ailesinin kütüphanesinde yüzyıllarca saklandı

1577’de Tlatelolco’daki (bugünkü Mexico City) Imperial Colegio de la Santa Cruz’da tamamlanan el yazması, daha sonra Avrupa’ya gönderilmiş. Floransa’da İtalyan Rönesansı’nı etkileyen köklü Medici ailesinin kütüphanelerinde yüzyıllarca büyük bir gizemle saklanmış. Florentine Kodeksi olarak da tanınan metnin ismi Medici ailesinin himayesine girmiş bir kodeks olmasından kaynaklanıyor.

Konuya, metne ve görsellere göre düzenlenen dijital arşiv, İngilizce çevirilerin yanı sıra hem orijinal Nahuatl hem de İspanyolca yazıları içeriyor. Tanrılarla ve ritüellerle başlayıp fetihlerle biten kitaplar, tanrılara, hayvanlara ve tamales ve kakaodan çakallara ve chapulin’e veya çekirgelere kadar günlük yaşamın diğer yönlerine ayrılmış özel bölümlerle sayfa sayfa görüntülenebiliyor.  Nahua ritüel takvimleri, korkunç bir çiçek hastalığı salgınından muzdarip olanları iyileştirmeye çalışan ebelerin tasvirleri ve İspanyol işgaline eşlik eden alametler ve dehşetler yer alıyor.

Florentine Kodeks arşivi, bu ayın başlarında piyasaya sürülmüş ve yine Getty Müzesi internet sitesindeki bilgilere göre Dream of Darkness isimli video oyununa ilham kaynağı olmuş. Oyunun hala geliştirme aşamasında olduğu belirtiliyor.

Oyunun karakter tasarımları da kodeksteki illüstrasyonlar esas alınarak hazırlanmakta.

Dijital arşive buradan erişebilirsiniz.

Minyatürlerle Bezeli 700 Yıllık El Yazmaları Ücretsiz Olarak İnternete Açıldı

Getty Müzesi 80.000’i Aşkın Sanat Görselini Ücretsiz Kullanıma Açtı

Görsel: Getty Müzesi


Bigumigu Yazarı
| GENEL