Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Daha Güvenli Bir Gece Hayatı Vaat Eden Bileklik

Daha Güvenli Bir Gece Hayatı Vaat Eden Bileklik

İlk randevuların ve kalabalık etkinliklerin kabusu ‘spiking’ (içkiye uyuşturucu madde katma) vakalarına karşı geliştirilen bileklik, daha güvenli bir gece hayatı vaat ediyor.

İki endüstri mühendisi tarafından Almanya’da kurulan Xantus’un hikayesi, kurucularından Kim Eisenmann’ın henüz 25 yaşındayken katıldığı bir festivalde şahit olduğu trajik bir olaydan ilham alıyor. Festivale birlikte katıldığı bir arkadaşının ertesi sabah şehrin diğer ucundaki bir parkta cinsel saldırıya uğramış ve bilinçsiz şekilde bulunmasının ardından gece hayatındaki bu güvenlik açığının farkına varan Eisenmann, herkes için ulaşılabilir olması hedeflenen bu bilekliği geliştirmeye başlıyor. Festivallerde taktıklarımıza çok benzeyen basit bir kağıt bileklik formunda olan Xantus, üzerinde bulunan test alanına bir damla içki damlatılarak kullanılıyor. Eğer bileklik üzerinde yer alan test alanı mavi renge dönerse, söz konusu içkinin içinde ‘spiking’ şüphelisi bir ilaç olduğu anlaşılıyor. Böylece gece hayatında yaşanabilecek olası kadına şiddet vakalarının önü kesilmiş oluyor.

Titiz bir Ar-Ge çalışması ile ABD ve Almanya’da geliştirilen Xantus’un doğruluk oranının %98 olduğunu belirten Eisenmann, özellikle genç kadınların gece hayatında kendilerini daha güçlü ve güvende hissettiklerini belirtiyor. Almanya’da ve Avrupa’daki birçok eczane, kozmetik mağazası ve süpermarkette bulunabilen Xantus bilekliklerin 4’lü pakedinin fiyatı ise 10 Euro olarak son derece ulaşılabilir bir fiyat politikası ile belirlenmiş. Firmanın ayrıca yine festivallerde kullanmaya uygun içki bardağı koruyucuları ve sürüş güvenliğini önceleyen kullan-at formda alkolmetreleri de bulunuyor.

 

Görsel: Xantus