Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çömleklerdeki Kurşun Yarası

Çömleklerdeki Kurşun Yarası

Seramik sanatçısı ve mühendis Stanley Tong, bireysel silahlanmanın yarattığı trajediyi elleriyle yaptığı seramik objelere ateş ederek gösteriyor.

Günümüzde tüm dünyada bulunan 1 milyar civarı ateşli silahın %85’i ordu ve kolluk kuvvetlerinin elinde bulunurken, kalan %15 yani 150 milyon ateşli silahın -ruhsatlı ya da ruhsatsız olarak- bireylerin elinde olduğu varsayılıyor. Ve tablo bu kadar korkutucu iken ABD’de bu oranın geneldekinden çok daha fazla, yani bireysel silahlanmanın çok daha yaygın olduğunu görüyoruz. İşte bu bireysel silahlanmanın insan hayatı üzerinde oluşturduğu tehdide dikkat çekmek isteyen seramik sanatçısı Stanley Tong, ateşli silahlardan çıkan mermilerin korkunç etkilerini eserleri üzerinde gösteriyor.

Stanley Tong, ‘Thoughts and Prayers’ (Düşünceler ve Dualar) ismini verdiği sergisi için ürettiği eserleri oluşturmak için, gerçek silahlarla kontrollü bir ortamda kendi elleriyle yaptığı seramik objelere ateş ediyor. Bu seramiklere silahla ateş etme eylemindeki kilit nokta ise, sanatçının bunu kitlesel kurşunlama olaylarındaki ortalama mesafeden yapıyor olması. Bu yüzden de ateş etme eyleminden sonra, kurşunun kilden yapılmış seramik üzerindeki giriş ve çıkış izlerini net şekilde görmek mümkün oluyor. Sergi kapsamındaki eserlerin mesajını güçlendiren bir diğer nokta ise sanatçı Tong’un özellikle üzerinde durduğu ‘Clay doesn’t heal’ yani ‘Kil iyileşmez’ mottosu. Çünkü şekil verildikten sonra fırınlara gönderilen ve katılaşan seramiğin formunu değiştirmek artık mümkün olmuyor. Bu vurucu metafor ise bireysel silahlanma kurbanlarının ailelerinin bir ömür boyu taşıyacakları acı ve yasla ilişkilendiriliyor.

Toplam 15 parçadan oluşan Thoughts and Prayers sergisinde kullanılan eserlerde, oluşan farklı etkilerin altını çizmek için farklı tip silahlar ve mermiler kullanılıyor.

Görsel: Instagram