Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yapay Zekâlı Robot Diş Hekimi

Yapay Zekâlı Robot Diş Hekimi

Bir diş hekiminin girişimiyle geliştirilen robot dişçi, daha fazla insanın daha hızlı bir şekilde diş tedavisine erişebilmesi için yaratıldı.

Diş hekimliği mesleği açısından tarihi bir dönemin içinden geçiyor olabiliriz. Yapay zekâ kontrollü otonom bir robot, ilk kez bir insan hasta üzerinde baştan sona bir prosedür gerçekleştirdi. Süreç, bir insan diş hekiminin yapabileceğinden yaklaşık sekiz kat daha hızlı gerçekleşti.

Boston merkezli şirket Perceptive tarafından geliştirilen sistem; optik koherans tomografi (OCT) kullanarak dişler, diş etleri ve hatta diş yüzeyinin altındaki sinirler de dahil olmak üzere ağzın ayrıntılı bir 3 boyutlu modelini oluşturan taşınabilir bir 3 boyutlu hacimsel tarayıcı kullanıyor. Bu tarayıcının nasıl çalıştığını aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

OCT, yüksek çözünürlükte ortaya çıkan hacimsel modellerini oluşturmak için ışık ışınlarından başka bir şey kullanmıyor. Boşluklar %90 civarında bir doğruluk oranıyla otomatik olarak algılandığından, bu, zararlı X-Ray radyasyonunu süreç dışı bırakıyor.

Amaç, robotun insan diş hekimlerinin yerini alması değil; diş hekimlerinin ve hastaların yaşamını kolaylaştırmak

Haberin girişinde de belirttiğim gibi Perceptive’in kurucusu bir diş hekimi. Dolayısıyla bu robotun, tamamen diş hekimlerinin yerini almak için geliştirilmediğini vurgulayayım. İnsan diş hekimi ve hasta ne yapılması gerektiğini tartışıp karar verdiktem sonra robotik diş cerrahı görevi devralıyor. Robot hekim, operasyonu planlıyor, sonra da pekâlâ devam ediyoe ve onu gerçekleştiriyor.

Perceptive‘in CEO’su ve Kurucusu Dr. Chris Ciriello Kanada’da doğmuş ve büyümüş. Diş hekimliği okulunu bitirdikten sonra Kanada’nın kırsal kesiminde çalışırken Chris, bölgede mevcut tüm hastaları tedavi edecek yeterli sayıda diş hekiminin bulunmadığını fark etmiş. Bu zorluğun üstesinden gelmek için başlangıçta kendi DSO’sunu (Dental Support Organisation) kurdu. Ancak DSO’yu ölçeklendirmeye başlarken Chris yine tedavi edebileceğinden daha fazla hastayla karşı karşıya kalmış. Daha fazla hastaya ulaşmak istiyorsa teknolojiyle çözüm bulması gerektiğini fark etmiş. yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Yaşadığım toplulukta, tüm hastaları tedavi edecek kadar diş hekimi yoktu. Kendimi ölçeklendirmenin bir yolunu bulmam gerektiği aklıma geldi.”

Makinenin ilk uzmanlığı: dişin diş tacı için hazırlanması. Perceptive, bunun genellikle diş hekimlerinin normalde iki ziyarete ayıracağı iki saatlik bir prosedür olduğunu iddia ediyor. Robot diş hekimi 15 dakikaya yakın bir sürede bu işi bitiriyor. İş başındaki bir CNC makinesine çok süreci aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Şirket, robotun “hareketin en yoğun olduğu tedavilerde bile” işi güvenli bir şekilde yürütebildiğini ve insanlarla yapılan deneme testlerinin hepsinin başarılı olduğunu iddia ediyor.

Perceptive’in CEO’su ve Kurucusu Dr. Chris Ciriello, “Dünyanın ilk tam otomatik robotik diş prosedürünü başarıyla tamamlamaktan heyecan duyuyoruz” diyor ve en kuru, en huysuz basın bülteni yerel dilinde konuşma sanatında oldukça tecrübeli bir adam. “Bu tıbbi buluş, diş prosedürlerinin hassasiyetini ve verimliliğini artırıyor ve daha iyi hasta deneyimi ve klinik sonuçlar için daha iyi diş bakımına erişimi demokratikleştiriyor. Sistemimizi ilerletmeyi ve hastalar için ölçeklenebilir, tam otomatik diş sağlığı çözümlerine öncülük etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Genel diş hekimi ve Perceptive’in klinik danışma kurulu üyesi olan DDS Karim Zaklama, “Perceptive’in yapay zeka destekli robotik sistemi diş hekimliğini dönüştürecek. Prosedürlerin kolaylaştırılması ve hasta konforunun arttırılması nedeniyle hasta deneyimi daha iyi olacak. Gelişmiş görüntüleme yetenekleri, özellikle de ağız içi tarayıcı, sorunları daha erken ve daha doğru bir şekilde teşhis etmemizi sağlayacak ve hastalarla daha etkili bir şekilde bağ kurmamıza olanak sağlayacak benzersiz ayrıntılar sağlayacak. Bu verimlilik, kişiselleştirilmiş hasta bakımına daha fazla odaklanmamızı sağlayacak ve sandalye süresini kısaltarak daha fazla hastayı etkili bir şekilde tedavi etmemize imkam tanıyacak.” diyor.

Robot henüz FDA tarafından onaylanmadı ve Perceptive piyasaya sürülmesi için net bir tarih açıklamadı. Dolayısıyla insanlığın bu tür tedaviye erişmesi birkaç yıl alabilir. Şirket, makinenin yeteneklerini genişletmeyi ve uyguladığı tedavi yelpazesini genişletmeyi hedefliyor.

Sony’den El Hareketlerini Taklit Eden Mikrocerrahi Asistan Robotu

Görsel: Perceptive