Neal Agarwal, Google Street View’da saklı tuhaflıklar evreninde gezinmeyi sağlayan Wonders of Street View ve şifre oyunu The Password Game gibi ilginç projeleriyle radarımıza takılmıştı. Projelerini neal.fun çatısı altında sıralayan yazılımcı, bu defa da internetin erken dönemlerine dair mihenk taşlarını Internet Artifacts isimli bir çevrim içi müzede topladı.
ARPANET haritasından ilk iPhone’a doğru zaman yolculuğu
Peki bu çevrim içi müzede ne tür şeyler sergileniyor? Örneklerle inceleyelim. Internet Artifacts’te yolculuğun ilk basamağı, internetin öncüsü ARPANET’in 1977’de ağa bağlı 111 bilgisayar terminalini gösteren haritası ile başlıyor. Bu harita hakkında ayrıca şu bilgilere yer verilmiş: “ARPANET, araştırmacıların bilgi ve kaynakları paylaşmasına olanak sağlamak amacıyla ABD Savunma Bakanlığı tarafından oluşturuldu. Ağ başlangıçta üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla sınırlıydı. 1983 yılına gelindiğinde ARPANET’in 4.000’den fazla bağlı bilgisayarı ve giderek artan sayıda e-posta kullanıcısı vardı. ARPANET tamamlama raporu, ‘bu proje tarafından harekete geçirilen teknik değişikliklerin tam etkisinin uzun yıllar boyunca anlaşılamayabileceği’ sonucuna varmıştır.”
ARPANET haritasının ardından 1978 tarihli ilk spam e-posta geliyor. Bunun ardından da 1982 tarihli ilk gülen surat emojisi geliyor. İlerledikçe ilk MP3, ilk chat gibi daha da gözyaşlarına sebep olabilecek şeylerle karşılaşıyorsunuz. Arşiv, 2007’de ilk iPhone’un çıkışına kadar uzanıyor. “9 Ocak 2007’de Steve Jobs, iPhone’u “geniş ekran iPod”, “devrim niteliğinde bir telefon” ve “çığır açan bir İnternet iletişim cihazı” olarak tanıttı. Onu izleyen kalabalık internet iletişim cihazı kısmı konusunda o kadar heyecanlı görünmese de bu, açık ara en devrim niteliğindeki özellik haline geldi. Cihaz interneti yeniden şekillendirecekti.
Zamanda yolculuk yapmaya hazırsanız bu çevrim içi müzeye şuradan erişebilir.
The museum is open! Come explore artifacts from the early internet
> https://t.co/3aP72ZK5Mm pic.twitter.com/be1NISvyGG
— Neal Agarwal (@nealagarwal) October 25, 2023
Görsel: Internet Artifacts