Dünya çapında bir yarışma başlatarak sesli logo arayışına giren Wikipedia, ‘tüm insan bilgisi’nin sesini bulduğunu duyurdu. Sesli asistanlar gibi ses kaynakları aracılığıyla giderek daha fazla bilginin iletilmesiyle birlikte Wikimedia Vakfı, Wikipedia ve diğer projeleri için bir ses logosu belirlemek üzere geçtiğimiz yıl harekete geçmeye karar verdi.
Düzenlenen yarışmaya 135 ülkeden 3 bin 230 parça katıldı. Yarışmaya gönderilen sesli logo çalışmaları, beş ses uzmanı, bir müzikolog ve yedi Wikimedia gönüllü katılımcısından oluşan bir seçim komitesi tarafından incelendi. Elemeler sonrasında finale kalan 10 sesli logo, halk oylamasına sunuldu. ABD’nin Virginia eyaletinden gündüzleri nükleer bilimci, geceleri ise müzik yapımcısı olarak çalışan Thaddeus Osborne tarafından yaratılan 4 saniyelik parça, Netflix’in ikonik “Tudum” efektine benzer şekilde Wikipedia’nın özel ses işareti olarak seçildi.
🔊 Wikimedians, are you ready?
We are thrilled to announce that we have found the winning entry to The Sound of All Human Knowledge contest! Fun fact: We used the actual sound logo to create the sound wave in this video. ▶️ #WikiSoundLogohttps://t.co/GykcY54WfE pic.twitter.com/RYhK2tVCmj
— Wikimedia Foundation (@Wikimedia) March 28, 2023
Sesli logosuna “Tüm insan bilgisinin sesi” adını veren çevrim içi ansiklopedi Wikipedia, Osborne’un çalışmasıyla birlikte bundan böyle kaynağı olan her bilgiye sesini de verebilecek. 2015 yılında 544,1 milyon olan aktif sesli asistan kullanıcı sayısının 2021 yılında 2,6 milyar kullanıcıya ulaştığına dikkat çeken Wikimedia Vakfı, sesli logonun dinleyicilerin çevrimiçi herhangi bir yerde Wikipedia veya Wikimedia sitelerinden bilgiye eriştiklerini bilmelerini sağlamaya yardımcı olacağını belirtiyor.
Kitap sayfalarının, klavye tıklamalarının bir sentezi olan Wikipedia’nın sesli logosu henüz son halini almadı. Osborne, hazırladığı çalışmayı Wikimedia desteğiyle profesyonel bir stüdyoda kaydedecek. Nihai logo, Haziran ayına kadar sesli asistanlar dahil olmak üzere çeşitli platformlarda Wikipedia içeriklerini tanımlamak üzere kullanıma hazır hale getirilecek. Vakıf, yeni logosunun kullanımıyla ilgili sesli asistanlar ve teknoloji kuruluşlarıyla iş birliği yapmaya hazır olduklarını belirtiyor.
Yarışmayı kazanan Osborne, aynı zamanda 2 bin 500 dolar tutarındaki para ödülünün de sahibi oldu. Çalışmasını “bilgi dünyasına bir davet” olarak nitelendiren Thaddeus Osborne, Wikipedia’yı bir sayfanın çevrilme sesi, kağıt hışırtıları ve klavyenin tıklama sesleriyle algıladığını söylüyor. Osborne’un imzasını taşıyan Wikipedia’nın sesli logosunu aşağıdaki video bağlantısından dinleyebilirsiniz.
Görsel: Twitter, Wikimedia