3B baskı tekniğini alışılmışın dışında bir malzeme ile birlikte kullanan Virginia Üniversitesi’nden (UVA) araştırmacılar, tohumlu toprağı beton benzeri bir yapı malzemesine dönüştürerek yapı prototipleri inşa etti. Projede uygulanan yeni teknik ile bitki ve bakteri ekosisteminden oluşan organik yapı malzemesi, dış cephe giydirmenin yanı sıra yalıtım amacıyla da kullanılabilecek.
Araştırmacılar tarafından inşa edilen prototipler, başlangıçta sıradan ham toprak yapılar gibi görünüyor ancak birkaç gün içinde filizlenerek yeşilliklerle kaplanıyor. Ekip çalışmanın ilk aşamasında kısmen küçük yapılar olan tohum aşılanmış topraktan yapılan kubbelere odaklandı. Toprak, su ve tohum miktarını dengeleyerek tüm karışımı bir 3 boyutlu yazıcının ağzından sıkıştırarak pompaladılar. Bu işlem toprağı sıkı ve kuru hale getirdiğinden, çalışmada az su ile hayatta kalabilen Damkoruğu adıyla da bilinen Stonecrop adlı sukulent türünü tercih ettiler.
İrtifa arttıkça toprak çatlaması gibi sorunlar baş gösterebileceğinden yüksek yapılar için 3 boyutlu yazıcıya özel toprak formüllerini geliştirerek yenilemeleri şart gibi görünüyor. Ekibin sıradaki hedefi de tohum çimlenmesini ve fide büyümesini desteklemek için yeterli nem ve besin sağlarken kendi başına ayakta durabilecek kadar sağlam yapılar oluşturabilmek.
Şu an için dayanıklılıkları tartışmalı olmakla birlikte proje sahipleri mimari potansiyeline dikkat çekerek 3 boyutlu toprak duvarların karmaşık yapıları oluşturmak için kullanılabileceklerini ifade ediyorlar.
Öte yandan toprakla inşa etmek, özellikle beton ve çelik gibi CO2 salınımı yüksek malzemelerle yapılan binaların devasa karbon ayak izini azaltmanın bir yolu olabilir. Ayrıca 3B baskılı toprağı tohumlarla yaşayan bir yapı haline getirmek, onları CO2 emen devasa karbon yutaklarına dönüştürebilir.
Toprağın bina inşaatında kullanımı yeni değil, hatta neredeyse insanlık kadar eski. 3 boyutlu baskı tekniğinde baskı malzemesi olarak toprağın kullanılması ise son birkaç yılın dikkat çeken araştırma konularından. İsrailli bir grup tasarımcı, özel yapım bir robot kullanarak tohumlanmış toprakla inşa ettikleri ve içinde turp yetiştirdikleri bir dizi yapıyı bu yıl düzenlenen Kudüs Tasarım Haftası’nda sergilemişlerdi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görseller: UVA, Instagram, Vimeo