Gezegenimizdeki biyolojik çeşitlilik günden güne hızla azalıyor. Bu büyük problem biz de dahil olmak üzere tüm canlıları etkiliyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) 2020 Yaşayan Gezegen Raporu’na göre son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonları yüzde 68 azaldı. Sulak alanlar bu kayıptan en fazla etkilenen ekosistemler. Yasadışı yaban hayatı ticareti, sürdürülebilir olmayan tarım, ormansızlaşama gibi nedenler biyoçeşitliliği tehdit ediyor. Aşırı avlanma, kirlilik, kıyılarda yapılaşma denizlerin her noktasını etkilerken, iklim değişikliğinin deniz ekosistemleri üzerindeki etkileri giderek artıyor.
Gezegenimiz için felaketin sonuçlarını her gün birinci elden deneyimliyoruz. Biyolojik çeşitlilik kaybıyla mücadele etmek, bu durumun yarattığı sosyal ve ekonomik riskleri vurgulamak için adım atılmayan her gün yeryüzündeki canlılığın biraz daha yok olması anlamına geliyor. Dünya Yaban Hayatı Günü kapsamında başlatılan #WorldWithoutNature kampanyası bu yok oluşu azaltmak ve durdurmak için bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda şirketler, STK’lar, spor kulüpleri ortak bir hedef doğrultusunda birleşiyor.
Markalar logolarından hayvan ve doğa referanslarını kaldırdı
WWF ve Global Brands ile birlikte çalışan sosyal medya yönetim aracı Hootsuite, dünyanın önde gelen markalarının de desteğiyle logolarından hayvan ve doğa referanslarını kaldırarak soruna dikkat çekiyor.
Now more than ever we must work towards a better future for people & nature. #WorldWithoutNature offers a chance to stand united in support of people & our planet.
That’s why global brands and sports teams are coming together to speak up for nature this #WorldWildlifeDay.
— WWF (@WWF) March 3, 2022
Kampanya; WWF, World Economic Forum, Conservation International, Earth Hour, The Nature Conservancy ve UNICEF’in koordineli bir çabası sonucunda ortaya çıkıyor. Amaç, mevut krizi ön plana çıkarak acil küresel eylem çağrısının dünya çapında yayılmasını sağlamak.
Hootsuite, kurulduğu 2008 yılından bu yana ilk defa sosyal medya kanallarında logosoundaki baykuş maskotunu kaldırdı. İngiltere futbol takımlarında logolarında hayvan bulunan Aston Villa FC, Wolverhampton Wanderers FC, West Bromwich, Wolves, Sunderland gibi çok sayıda spor kulübü inisiyatif alarak kampanyaya destek veriyor.
Bununla birlikte küresel ölçekte farklı sektörlerdeki birçok marka da biyoçeşitlilikteki yıkıcı kaybı vurgulamak için Dünya Yaban Hayatı Günü’ne özel logolarını kaldırıyor. Timberland, Gorilla Glue, Dove, Gymshark, Carlsberg, On The Beach, Airwick, Duolingo ve daha yüzlerce marka #WorldWithoutNature kampanyasını logolarındaki hayvanları kaldırarak destekliyor.
WFF, 60 yıllık tarihinde sadece ikinci kez ikonik pandasını internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından kaldırdı. Geçtiğimiz yıl ilk defa gerçekleştirilen aktivasyonda 250’den fazla marka, kuruluş ve spor takımı kaybolan biyolojik çeşitliliğe vurgu yapmak için logolarındaki hayvanları kaldırmıştı.
you may have noticed our sharkhead logo has disappeared from our web page and socials today…
this World Wildlife Day, we’re joining WWF in removing nature from our logo to highlight #WorldWithoutNature
we stand together to champion a better future for all people & nature 💙 pic.twitter.com/LglGRwCnfI
— Gymshark (@Gymshark) March 3, 2022
To mark #WorldWildlifeDay, we've joined brands and sports teams across the globe to highlight a #WorldWithoutNature, by removing the iconic wolf from our club crest for the day.
🌍🌿
— Wolves (@Wolves) March 3, 2022
A #WorldWithoutNature means Hootsuite without Owly. Today, our logo is bare as we join forces with the @WWF for #WorldWildlifeDay
Our planet is under threat and we must all do our part to ensure a better future for us all. Join us and take action today 🌍 https://t.co/EbPvKKHaKb pic.twitter.com/idqxkCHPRv
— Hootsuite 🦉 (@hootsuite) March 3, 2022
Duo is stepping out of the limelight… 🦉
This #WorldWildlifeDay, we’re joining forces with others to highlight a #WorldWithoutNature.
During these challenging times, it is important to unite in support of people & our planet 💚 pic.twitter.com/bIMacQBMYX
— Duolingo UK 🇬🇧 (@duolingoUK) March 3, 2022
Görsel: Twitter