Sesli asistanlar günlük hayatımızın bir parçası haline gelirken onların kullanım alanları da bu gelişimle doğru orantılı şekilde genişliyor. Akıllı cihazlarınıza dokunmadan birçok işlemi sözlü olarak bu şekilde halletmek mümkünken bazı durumlarda asistanları kullanmak için elverişli ya da uygun bir ortam olmayabiliyor. Örneğin kalabalık bir ortamda sesin algılanması ya da bir toplantı sırasında sesle komutun kullanılması pek olası değil.
Cornell Üniversitesi’nden iki araştırmacının geliştirdiği giyilebilir teknoloji ürünü kolye, kızılötesi kameralarıyla sessiz konuşmaları da algılayarak Apple Siri, Amazon Alexa ya da Google Assistant gibi sesli asistanlarla sessiz bir şekilde iletişime geçmenize olanak tanıyor.
Bu kolye sayesinde telefonunuzu çıkarmadan ve sesinizi kullanmadan sesli asistana komut verebilirsiniz
Doçent Cheng Zhang ve doktora öğrencisi Ruidong Zhang tarafından geliştirilen SpeeChin isimli kolye, kompakt bir kızılötesi kameraya sahip. Bu kamera kullanıcının yüksek kontrastlı videosunu çekerken kişinin çene, boyun ve ağız hareketlerini okuyarak ne söylemek istediğini algılıyor.
Speech recognition technology allows us to check the weather or play our favorite song, but what if a person can’t speak, or if vocalized speech in a setting isn’t appropriate?
Researchers from @CornellCIS developed a silent-speech recognition device. pic.twitter.com/cvj7puMMHA
— Cornell University (@Cornell) February 17, 2022
Kullanıcının çenesinden yukarısını gösterecek şekilde konumlanan kamera çenedeki ve boyundaki hareketleri analiz ederek verilmek istenen komutu algılıyor. Kamera konumu dolayısıyla sadece kullandığı kişiye odaklanarak diğer kişilerin mahremiyetine de özen gösteriyor. Bu diğer kişilerin görünmesini engellemesinin yanı sıra kafa karıştırıcı diğer nesnelerin de analiz edilmesinin önüne geçiyor.
SpeeChin, yüzde 91’e varan doğrulukla çene hareketlerini tanımlıyor
Araştırmacılar, SpeeChin kolyesini şimdilik 20 kişilik bir grupla test etti. 10 kişi, İngilizce kelime öbekleri ve rakamlardan oluşan 54 kelimeyi test ederken diğer 10 kişi de Mandarin Çincesi’ndeki 44 basit kelimeyi denedi. Akıllı kolye, İngilizce ve Mandarin dilindeki komutları ortalama yüzde 91 doğrulukla tanımladı.
Projenin geliştirme süreci devam ediyor. Daha yüksek çözünürlüklü ve geniş açılı gelişmiş kameralar kullanılarak kolyeyi takan kullanıcı hareket halinde olsa bile baş ve vücut hareketleri rahat takip edilebilir. Ayrıca daha küçük kamerayla tasarımsal açıdan estetik bir görüntü de sunulabilir. Bununla birlikte tabii ki daha fazla komutun algılanması için komut kütüphanesinin geliştirilmesi gerekiyor.
Görsel: YouTube