Mobil internetin hızlı yükselişi ve 2014’de mobil internet kullanıcısının web kullanıcısını geçecek olması mobilin SXSW oturumlarında önemli bir yer tutmasına sebep oldu.
Mobilin etrafında dönen 4 ana başlık var; hele benim gibi işiniz mobilin merkezinde ise sosyal medya, markalama, reklamcılık ve mobil oturumları arasında kalarak en yakın salondaki oturuma girip diğerlerini Twitter'dan takip etmeye başlıyorsunuz.
Bu durumda yukarı ekranımız gördüğünüz Hootsuite hayatınızı kurtarıyor. Azimliyim, bakalım uygulamanın yeni kolon açma sınırı kaç? Şu an 13 farklı başlıkta ( 20 etiket) takibi ile toplam 24 kolonlu bir ekrana ulaştım
Mobil ile oturumlar 5 başlıkta kategorize edilebilir.
- Mobil ödeme ve NFC
- Mobil uygulamalar ve bunların internetin kullanımına etkileri
- Mobil internetin sosyal hayata ve veri üretimine dolayısıyla pazarlama yapış şekillerimize etkileri
- Konum tabanlı mobil ve sosyal uygulamalar
- Mobil arayüzler, kullanıcı etkileşimi ve tasarım başlıkları
NFC ile ilgili herkes bir yol bulmaya ve yeni dünyaya kendisini hazırlamaya çalışıyor o kadar ki simkart üreticisi olan Gemalto IDEA/NEXT Lounge sponsor ederek konunun içerisinde kalmaya çalışıyor. Yalçın’ın demo videosunu paylaştığı ISIS bir lounge ile oyuna nasıl gireceğini anlatıp perakendecilerle flört etmeye çalışıyor.
NFC ile ilgili benim de katıldığım en önemli tespiti AMEX’in Mobil Direktörü David Messenger’dan geldi;
"Sorun teknoloji de değil, sorun yeni iş modelinde finans kuruluşları ve mobil operatörlerin pozisyonlarını belirleyememeleri." David Messenger |
(Bence bir üçüncü parti daha var – mobil cüzdan uygulama sağlayıcıları-)
Salondaki katılımcıların %25'i NFC özellikli cihaza sahiplerdi. Cihaz yayılımı konusundaki bu hızlı yayılım büyük oyuncuların iştahını artırıyor. Acaba mobil operatörlerde bir gün bankalar gibi para yaratma yetkisine sahip mi olacak, yoksa şimdilik hiç adını bilmediğimiz garajda çalışan 3 kişilik bir m-wallet şirketi 10 yıl sonrasının VISA ya da MasterCard’ı mı olacak?
Oturuma katılacağı ilan edilen ve sonra birden listeden adı kaybolan Google Wallet ürün yöneticisinin katılmaması ise gizemini korumaya devam ediyor. Bu noktadan bakınca ISIS’in en büyük hisssedarlarının mobil operatörler (AT&T, T-Mobile ve Verizon) olması daha anlamlı hale geliyor.
Herkesin NFC ve mobil cüzdan ile bu kadar ilgili olmasının altında tabii ki tüketicinin mobil cihazlarla olan ilişkisi yatıyor. Tüketiciler mobil cihazlarını kaybettiklerini kredi kartlarına göre 3 kat daha çabuk farkediyorlar.
Ancak NFC’nin asıl fark yaratacağı alan ise sadece ödeme işleminin yerini almaktan öte oluşturacağı entegre deneyimden gelecek. Çünkü kredi kartı gibi kullanıcıdan sadece sisteme işlem bilgisi giden tek yönlü bir platformdan kullanıcıya ulaşabileceğimiz etkileşim kurabileceğimiz bir akllı telefon arayüzüne geçiyoruz.
Oturumda konuşulanları takip etmek isteyenler şuradan takip edebilirler.
Yukarıda bahsettiğim diğer kategorilere giren mobil başlıkları ile ilgili SoLoMo Redefined, SocialFMRI oturumları ile ilgili daha sonra bir yazı paylaşacağım.
ve kaleme aldığı tüm oturumları okumak için tık tık.