Para, özellikle de banknotlar pek çok yaratıcı proje için hem estetik hem de kavramsal açıdan ilham verici olabiliyor. Örneğin Mark Wagner banknotları kesip kolajlayarak yarattığı sahnelerle zenginlik, güç, değer gibi sisteme yönelik kavramları sorguluyordu. Parse/Error’un her canlının hakkı olan suyun değerini parayla ölçen insanlığa ayna tuttuğu projesi Value of Water da ses getirenlerdendi. Finlandiya’nın cinsiyet ayırmayan banknot tasarımları ve Arjantin’in doğal dokusundan beslenen banknot tasarımları da baknotların sosyal ve kültürel açıdan ne kadar önemli semboller taşıdığını bir kez daha göstermişti. Corrie Francis Parks’ın Foreign Exchange adlı animasyonu ise izleyiciyi para üzerinden küresel bir yolculuğa çıkarıyor.
Kum taneleri neyi temsil ediyor?
Foreign Exchange, banknotlarla ve kum taneleriyle bezeli bir evrendeki sürekli devinimi gösteriyor. Her ülkenin kendine özgü doğal ve kültürel değerlerinden izler taşıyan semboller ve süslemeler bir bütünün parçaları gibi birbiriyle bağlantılı. Corrie Francis Parks bu meditatif akışla, izleyicinin günlük yaşamından ve ulusal tarihinden süzülmüş farklı çağrışımları gün yüzüne çıkarmayı hedefliyor.
Film, Amerikalı yazar ve Filozof Robert M. Pirsig’in Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı adlı kitabından yapılan şu alıntıyla başlıyor: “Çevremizdeki sonsuz farkındalık manzarasından bir avuç kum alıyoruz ve bu bir avuç kuma dünya diyoruz.” Dolayısıyla filmdeki kum metaforunun kaynağı da bu yaklaşımdan ileri geliyor. Kum tıpkı kağıt para gibi dünyanın neredeyse her noktasında bulunabiliyor. Her iki materyal de kültür, ekonomi ve doğanın sürekli yan yana gelişiyle birleşiyor.
Renkli ve hareketli banknot kolajları, farklı ulusal figürleri ve mirasları evrensel bir ekonomik zeminde birleştiriyor. Bu akışta; Portekiz’in sömürge fetihleri, Singapur’un nostaljik piyasa ekonomisiyle iç içe geçiyor. Hindistan’da yaşayan hayvan türleri bir Çin şelalesinin altında yuvarlanıyor.
4 gün önce yayınlanan film, çeşitli animasyon festivallerinden ödül kazanmış ve Vimeo’da da Staff Pick seçilerek öne çıkarılmış. Corrie Francis Parks’ın tek tek kum tanelerini fotoğrafladığı yapım sürecini aşağıdaki videoda görebilirsiniz.
Görsel: Vimeo