Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ekran İşlevi Gören Akıllı Dokuma

Ekran İşlevi Gören Akıllı Dokuma

Fudan Üniversitesi araştırmacıları, akıllı elektronik birimlerden oluşan ve ekran işlevi görebilen bir dokuma sistemi geliştirdi.

Sıradan yüzeyleri ekran ve benzeri etkileşimli yüzeylere dönüştürebilen teknolojiler son yıllarda sıkça karşımıza çıkıyor. En son, Bristol Üniversitesi araştırmacılarının, özel 3B baskı nesnelere püskürtüldüğünde yüzeye ekran ekleyen ProtoSpray adlı bir sprey geliştirdiğine yer vermiştik. Yine giyilebilir teknoloji kulvarında da dövmeleri, çıkartmaları ve tekstil ürünlerini etkileşimli yüzeylere dönüştüren çok sayıda yeniliğe şahit olduk. Fudan Üniversitesi araştırmacıları da ekran/görüntüleme konusuna giyilebilir teknoloji açısından yaklaşarak akıllı elektronik dokuma geliştirdi.

Dokuma ekran

Şangay’da çalışmalarını yürüten araştırma ekibi; aydınlatıcı iletken elyafları ve esnek tekstilleri entegre ederek, geniş alanlı görüntüleme tekstillerine dayanan işlevsel bir “tekstil ekran” sistemi geliştirdi. Araştırmanın sonucunda ekip, 6 metre uzunluğunda ve 0,25 metre genişliğinde bir dokuma ekran üretti.

“Dokuma ekran” standart tekstil üretimine hızla entegre olabilecek

Ekibin ürettiği kumaş, nefes alabilir ve tekrar tekrar makinede yıkanabilir nitelikte. Profesör Peng Huisheng, kumaşın 500.000 elektrolüminesan birim içerdiğini belirtmiş. Bu, kumaş ekranın bazı pratik uygulamaların çözünürlük gereksinimlerini karşılayabildiği anlamına geliyor. Dolayısıyla akıllı elektronik kumaştan yapılan “ekran tekstilleri”, insanların bilgilere göz atabileceği, mesaj gönderip alabileceği bir ekran şeklinde işlev görebilir.

Engelli bireyler başta olmak üzere pek çok insanın yaşamını kolaylaştıracak

Araştırma ekibinin geliştirdiği sistem; esnek tekstillere dayalı olarak ekran, algılama ve güç kaynağı gibi işlevlere sahip entegre bir sistem olarak tanımlanıyor. Sistemin; sağlık hizmetleri, gerçek zamanlı konumlandırma ve akıllı iletişim dahil olmak üzere çeşitli alanlarda önemli ihtiyaçları karşılayabileceği öngörülüyor. Profesör Peng Huisheng, özellikle engelli bireylerin yaşamına katkı sağlayacağına dikkat çekiyor. Peng’e göre konuşma engelli bireyler, gelecekte ekran kumaş giyerek çevreleriyle verimli ve rahat bir şekilde iletişim kurabilecek. Yine bilimsel keşif gezileri sırasında, giysiye yapılan bir dokunuşla kullanıcının konum bilgisini gerçek zamanlı olarak gösterebilecek. Akıllı elektronik kumaşın; standart tekstil üretimine, şeylerin internetine, insan-bilgisayar etkileşimine, yapay zekaya kolaylıkla entegre olabileceğinin de altı çiziliyor.

Dokuma ekran

Görsel: China News