Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Minicik Bir Mahjong Dükkanı

Minicik Bir Mahjong Dükkanı

Minyatür modellemeleriyle bilinen Joshua Smith, Hong Kong'da yer alan bir oyun dükkanını en ince ayrıntısına kadar modelliyor.

Avustralyalı sanatçı Joshua Smith, minyatür bina modellemeleriyle tanınıyor. 2015 yılından bu yana minyatür binalar ile ilgilenen sanatçı kenstel yapıları büyük bir incelik ve titizlikle küçük ölçekli dünyanın bir parçası haline getiriyor. Her bir yapısında en ufak ayrıntıya dikkat ediyor ve şehrin dokusunu minyatürüne yansıtıyor. İlk olarak 2017 yılında keşfettiğimiz sanatçı o dönemler Sydney ve Los Angeles gibi şehirlerin katmanlı yapılarını minyatüre dönüştürüyordu. Bir sonraki serisinde ise durak bu sefer Tayvan olmuştu. Polonyalı sokak sanatçısı Bezt’in muralının yer aldığı modellemesi ise oldukça ses getirmişti. Sanatçı son olarak Hong Kong’un tarihi binalarını tüm küçük ayrıntılarıyla beraber oluşturmaya devam ediyor.

joshua smith

3 ayda tamamlanan minyatür dükkan

Joshua Smith bu sefer Hong Kong’un tarihi eskiye dayanan bir dükkanını modelliyor. Çin kökenli bir masa oyunu olan ve Çin dominosu olarak da bilinen Mahjong oyunun taşlarını satan bir dükkânın minyatür hali son paylaştığı işler arasında yerini alıyor.

Proje, Smith’in 2017 yılında tamamladığı 23 Temple Street işinin devamı niteliğinde. Tamamlanması yaklaşık olarak üç ay süren minyatür model, Hong Kong’un en eski Mahjong dükkanlarından biri olan Biu Kee Mahjong dükkanını tasvir ediyor. Sadece elle üretilen oyun taşlarının yer aldığı bu dükkânın küçük ve detaylı modelinin de özenle hazırlanmış olması projenin değerini katlıyor.

joshua smith

Şehrin yok olmaya yüz tutmuş bir kültürünün ögesini yansıtmayı tercih eden Joshua Smith, üretim sürecinde sadece fotoğraflardan faydalanıyor. 1:20 ölçekli minyatürde ince işçiliğin ne kadar detaylı olduğunu vurgulamak isteyen sanatçı, küçük bir bozuk para ve Mahjong oyun taşı örneğiyle işin boyutlarına dikkat çekiyor.

Joshua Smith bazı parçaların üretiminde 3B yazıcılar kullanıyor

20 cm yüksekliğinde, 13 cm genişliğinde ve 30 cm derinliğinde olan minyatür dükkanın kendisi, tabelası ve dış hatları bir yana en zor kısımlar tahmin edileceği üzere içerideki minik eşyalar oluyor. Küçük dükkanın içerisinde yer alan raflardaki ufacık nesneleri üretmek projenin en zor kısımlarını oluşturuyor. Daha önceki yazılarda değindiğimiz üzere Joshua Smith üretim sürecinde her şeyi sıfırdan mümkün olduğunca kendisi yapıyor. Özellikle son dönemlerde çok minik detaylar için 3B yazıcıları da kullandığı oluyor. Bu eserinde cam dolabın içinde yer alan minik parçaları oluşturmak için yazıcısını kullanıyor.

Joshua Smith’in diğer işlerine bakmak için Instagram hesabına ve kişisel internet sitesine göz atabilirsiniz. Eğer minyatür yapılara ilgi duyuyorsanız bu bağlantı üzerinden daha önceden haber yaptığımız işlere ulaşabilirsiniz.

Görsel: Instagram, monsterchildren