Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hyundai’den Tekerlerle İlerleyemediğinde Yürüyen Araç: TIGER

Hyundai’den Tekerlerle İlerleyemediğinde Yürüyen Araç: TIGER

Hyundai çatısı altında New Horizons Studio tarafından geliştirilen TIGER, zorlu arazileri kolayca aşabilen keşif ve hassas yük taşıma amaçlı bir UMV konsepti.

Hyundai, UMV (ultimate mobility vehicle) olarak adlandırdığı konseptine ait yeni aracı TIGER’ı (transforming intelligent ground excursion robot) tanıttı. Bu model şirketin UMV konseptindeki ikinci aracı. İlki yolcu taşımaya yönelik olan ELEVATE adlı otomobil idi. 2019 yılında CES’te tanıtılan ELEVATE de tıpkı TIGER gibi zorlu arazide teker yerine bacaklarıyla ilerleme kabiliyetine sahipti. TIGER ise bu konsept dahilindeki ilk insansız araç olma niteliğini taşıyor. İnsan taşımak yerine keşif ve hassas yükleri taşıma amacıyla tasarlanmış.

TIGER 4 tekerden 4 bacağa kolay geçiş yapıyor

TIGER, bacakları kapalı konumdayken normal bir 4 tekerli araç gibi hareket ediyor. Ancak araç sıkıştığında veya tekerler için zor veya geçilmez olan bir arazide seyahat etmesi gerektiğinde yürüme kabiliyetini kullanıyor.

TIGER’ın, potansiyel kullanım alanlarları geniş. Örneğin kent merkezlerinden uzak ve zorlu arazilerde bilimsel keşif aracı olarak kullanılabiliyor. Bu doğrultuda sofistike bacak ve tekerlek hareket sistemi, 360 derecelik yön kontrolü ve uzaktan gözlem için bir dizi sensörle donatılmış. TIGER ayrıca erişimi çok zor olan alanlara şarj etme özelliği olan insansız hava araçlarıyla bırakılabilecek şekilde tasarlanmış. Yalnızca bilimsel araştırmalarda değil doğal afet sonrası kurtarma çalışmaları için de ideal bir araç olarak kurgulanmış.

Bacak-tekerlek eklemi, arazi ne kadar zorlu olursa olsun aracın taşıdığı yükleri tipik bir kara taşıtından daha düz konumda tutmasını sağlıyor. Böylece ekstrem durumlarda hassas yükleri taşımak üzere kullanılabilmesi hedeflenmiş.

ELEVATE, TIGER ve UMV konseptinde tasarlanacak diğer araçlar; Hyundai’nin gelecekteki mobilitiye dair bir vizyon geliştirmesi açısından da önem taşıyor. Bu konsept; sağlık ve güvenlikle ilgili ulaşıma, robot taksilerin geliştirilmesine, başka gezegenlerin yüzeyinde yapılacak araştırmalarda kullanılacak araçların geliştirilmesine kadar pek çok alanda yeniliğe ışık tutacak.

Bu araç, Hyundai Motor Group’un New Horizons Studio’sunda Autodesk ve Sundberg-Ferar iş birliğiyle geliştirilmiş. New Horizons Studio, silikon vadisi ve diğer inovasyon merkezlerindeki araştırmalardan ve inovasyonlardan yararlanarak UMV’leri geliştirmek amacıyla 2020’nin sonlarında kuruldu.

Bu arada bu haberle pek de alakası olmasa da “yürüyen araç” konsepti bana elimde olmadan yürüyen bisikleti çağrıştırdı. Hollandalı sanatçı ve mühendis Theo Jansen’in büyük boyutlu kinetik heykellerinden esinlenerek yapılan bu bisiklete buradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Hyundai