Facebook f8 konferansı bitelim bir kaç saat oldu. Yapılan açıklamalardan sonra sosyal medya ajanslarının değişimlere entegre olmak için bir hayli yorulacağını şimdiden belirtebilirim.
Haberi okumaya üşenenler Mark Zuckerberg'in sunumu aşağıdan izleyebilirler (konuya hızlı girmek ve baştaki abidik kısımları atlamak için 7 dk'dan sonrasını izleyin).
Gelişmelerden ilki Timeline.
Profil görüntülerini tamamiyle değiştiren Facebook, artık tüm yaptıklarımızı zaman çizelgesi üzerinde gösterecek.
Timeline ile yapılan bir değişiklik de profil sayfanızın aynı blog sayfaları gibi bir kapak resminin olması ve uygulamalar ile sayfanızda neleri önplanda gösterip paylaşacağınızı kendinizin karar vermesi.
Facebook'ta eski içeriklerinizi göremiyor olmaya son veren Timeline uygulamasını sadece yıl, yıl görmeniz gerekmiyor. Harita üzerinde de nerelerde neler yaptığınızı görebiliyorsunuz. Timeline'i ilk deneyimleyenlerden biri olmak istiyorsanız, şuraya tıklayıp en alttaki 'Kayıt Ol' butonuna basmayı unutmayın.
Timeline tanıtım filmi:
Diğer bir gelişim profillere yeniden uygulamaların gelmesi. Timeline'ınızı oluştururken diyelim koşularınıza daha çok yer vermek ve onu önplana çıkarmak istiyorsunuz, Nike'ın uygulamasını ekleyiyorsunuz. Uygulamanın yaptığı sizin içeriklerinizi filtrelemek. Markalar bu konularda çalışmalara ağırlık vermeye başlayacak demektir.
Facebook'un oyunlarını oynarken sağ kolonda o anda oyun oynayan arkadaşlarınızı gördünüz 'Ticker' adı verilen bölüm tüm siteye yayılıyor (şu anda da bu kısmi olarak çalışıyor). Bu kısmın özelliği, arkadaşlarınızın o anda ne yaptığını görmeniz ama normalde o kadar da önemli olmayan içeriklerin ana sayfadaki akan içeriklerle karışmamasını sağlıyor.
Sunumda örnek olarak Spotify ile entegre artık çalıştıklarını ve arkadaşlarınızın Spotify'dan müzik dinlerken sizde bu ticker üzerinde aynı anda onun ne dinlediğini sadece mouse ile üzerine gelerek dinleyebildiğinizi göstererek anlattı.
Sunumun benim için en heyecanlı yerleri Türkiye'de telif sorunları nedeni ile çalışmayan Spotify, Netflix ve Hulu üzerinden anlatılan kısımlardı. Türkiye'den bu uygulamalara erişimin nasıl olacağını ilerleyen günlerde göreceğiz. Sunumda artık yeni uygulamalar çok daha sosyal olacaklarından bahsedildi.
Konu ile ilgili video:
Facebook üzerindeki gelişmelerden biri de artık sadece Like ile var olmayacak olmamız. Open Graph ile geliştiren uygulamalar ile bir kitabı okuduğunuzu, bir filmi izlediğinizi ya da bir makaleyi okuyabildiğinizi paylaşabileceğiz. İçerikleri okumak için başka bir siteye gitmek yerine her şeyi pop-up benzeri bir yapı ile Facebook üzerinden okuyacağız.
Sunumda dikkat çeken konulardan biri de Netflix, Hulu gibi video sitelerinin Facebook ile entegre çalışması ile ilgili slaytlarda Türkiye'den İzlesene ve Nokta firmalarının da logolarının yer alması.
Facebook Türkiye ayağında İzlesene hızlıca bu yeni sistemlere entegre çalışmaya başlayacak demektir.
Bir de artık oyunlarda devamlı karşımıza çıkan bu yaptığın aktiviteleri paylaş penceresinden de kurtulacakmışız. Buna ne kadar sevindiğimi anlatamam 🙂 Keşke Sims Social oynarken de olsaydı bu cicilik.
Akıllardaki en büyük soru markalar için reklam alanlarının ne olacağı. Sunumda reklam alanlarından bahsedilmedi. Bakalım reklam alanları nasıl ve ne şekilde yeni Facebook'ta yer alacak.